Ovaj dan u svom kontekstu nosi uzajamno poštovanje i međusobnu toleranciju koja zasigurno treba biti kanalisana ka zajedničkom prosperitetu svih građana jedne zajednice, grada, države.unnamed

 

Ovim putem Forum mladih OO BS u Pljevljima prvenstveno želi da svojim sunarodnicima poželi srećan dan vjerskih sloboda i da u miru, toleranciji i zajedničkom pomaganju radimo na kolektivnom prosperitetu svih stanovnika Pljevalja.

Takođe, ovo saopštenje ima namjeru da ukaže na jedan veliki problem koji narušava multikulturalizam u Pljevljima kao i međusobno uvažavanje, multikonfesionalnost i multietičnost našeg grada jer slobode nema ako nema vjerske slobode, ali nema slobode ako vjerska sloboda dovodi u pitanje bilo koju drugu ljudsku-građansku slobodu.

Na zgradi koja se nalazi par metara od bivšeg PTK preduzeća u Pljevljima proteklih godina stoji uznemirujući grafit „Nož žica Srebrenica“ koji fašistički  glorifikuje genocid u Srebrenici. Ono što je poražavajuća činjenica je upravo to da su u ovoj zgradi bile smještene brojne Nevladine organizacije koje se navodno bave zaštitom ljudskih prava i demokratijom.Veći problem je taj što  ni lokalna vlast nema senzibiliteta da reaguje povodom ovog slučaja iako pored ovog postoji još desetine grafita koji veličaju ratne zločince poput Draže Mihajlovića, Pavla Đurušića itd.Ono što je bitno napomenuti da se ovaj grafit nalazi na oko stotinjak metara od zgrade CB Pljevlja kao i Pošte Crne Gore.

Forum Mladih oštro osuđuje svako glorifikovanje bilo kog zločina kao i promovisanje ovakvih iskrivljenih razmišljanja namjenskih upućenih prema bilo kojoj grupi ili pojedincu. Smatramo da ovim stvarima nije mjesto u 21-om vijeku i da zasigurno nije mjesto u Pljevljima koja su oduvijek zračila reputacijom grada mira, sloge i tolerancije i koja teže ka evropskom putu.

Nadamo se da će povodom ovog saopštenja lokalna vlast reagovati i da će ukloniti sve grafite sa javnih površina kao i da će pojačati kontrolu da se organizatori ovakvih radnji najstrožije kazne.

Srećan međunarodni dan vjerskih sloboda.

Forum mladih OO BS u Pljevljima