Potpredsjednik Skupštine i poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić predložiće Parlamentarnom odbora Evropske unije (POSP) da u svojoj Deklaraciji i preporukama konstatuje da Crna Gora treba da donese poseban Zakona o vjerskim pravima i slobodama, kojim bi se na temeljan način uredili odnosi države sa svim vjerskim zajednicama, međusobna prava i obaveze.
Suljo Mustafić

Suljo Mustafić

Mustafićevi amandmani odnose se na srazmjernu zastupljenost manjinskih naroda i nacionalnih manjina, te na potrebu donošenja posebnog Zakona o vjerskim pravima i slobodama.
Amandman koji je uputio Mustafić “pozdravlja donošenje zakonske regulative kojom se otvara mogućnost za ostvarivanje srazmjerne zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih manjina u sudovima, državnom tužilaštvu i Ustavnom sudu”. U BS su zabrinuti zbog, kako su naveli, sporog procesa ostvarivanja djelotvornog učešća manjina u državnim i lokalnim institucijama izvršne vlasti, što je propisano Ustavom i zakonima. Iz te partije traže da se ukaže na potrebu donošenja posebnog Zakona o vjerskim pravima i slobodama, kojim bi se na temeljan način uredili odnosi države sa svim vjerskim zajednicama, međusobna prava i obaveze, kao i pitanje imovine vjerskih zajednica, te ubrzanje procesa restitucije i povraćaja imovinskih prava.