Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, primio je danas delegaciju iseljenika iz Crne Gore, koji žive u Bosni i Hercegovini dr.Šemsudina Hadrovića i Erola Ramusovića, predstavnike Udruženja građana Bosne i Hercegovine porijeklom iz Sandžaka.

43c68c4dfc1cf29f78205f42ad9d79f7_L

Ovom prilikom, razmijenjena su mišljenja i ukazano je na potrebu veće saradnje državnih institucija Crne Gore sa institucijama naših iseljenika.

Potpredsjednik Mustafić je upoznao  goste sa aktivnostima novo formiranog skupštinskog Odbora koji se bavi pitanjem iseljenika, kao i o proceduri donošenja posebnog Zakona o iseljenicima.

Zajednički je konstatovano da Crna Gora ima veoma brojnu iseljeničku populaciju i veoma je važno da se stvori zakonski i institucioni oblik za saradnju sa dijasporom.

Pitanjem iseljenika, država se nije ozbiljno bavila, a smatramo da ima potencijal koji može da unaprijedi svaku vrstu saradnje sa iseljenicima.

Nove institucije koje će se baviti pitanjem iseljenika trebaju voditi računa o specifičnosti iseljenika, njihovoj  brojnosti,  njihovih različitim kulturnim, jezičkim i vjerskim posebnostima, kako bi sve bi naši oseljinici osjetili da država jednako brine o svima, kazao je Mustafić.

Potencirano je pitanje studenata, rješavanje problema vezanih za njihov status tokom studiranja u Sarajevu i drugim gradovima u BiH, kroz potpisivanje odgovarajućih sporazuma nadležnih institucija dvije države.