U Briselu otvoreno predstavništvo ‘’Sandžak Haus Brisel’’

U Briselu je 11.04.2012. godine  otvoreno predstavništvo Centra za održivi razvoj turizma ‘’’Sandžačka kuća u Briselu’’  gdje  je govorio Osman Nurković, Potpredsjednik Bošnjačke stranke Crne Gore, koji je  u svom govoru između ostalog istakao: ‘’Da je svaka inicijativa iz regije Zapadnog Balkana koja pomaže kod predstavljanja razvoja i rada u regionu vrijedna  hvale.
Osman Nurkovic, otvaranje kancelarije u Briselu

Osman Nurkovic, otvaranje kancelarije u Briselu

U regiji Zapadnog Balkana saradnja preko granica naših država  uvijek je  dobra vijest. U Crnoj Gori pozdravljamo sve aktivnosti, koje doprinose povezivanju građana preko granica u namjeri da se poboljša životni standard ljudi, a naročito u manje razvijenim djelovima zemlje kao što je regija Sandžak.
Gospodin Eduard Kukan i ostali gosti

Gospodin Eduard Kukan i ostali gosti

Sandžak kao regija ima velike potencijale, kako zbog očuvanih prirodnih ljepota tako i  zbog građana, koji tamo žive zajedno već hiljadu godina. Sa svojom multietničkom i multikonfesionalnom strukturom može na najbolji način služiti kao ogledni primjer, šta se sve može postići uz usmjerenu saradnju i kroz zajedničke projekte, bez obzira na državne granice. Očekujem da će prekogranična saradnja u evropskoj  regiji Sandžak, kroz različite projekte, od turističkih do očuvanja životne okoline, biti uspešna i poslužiti kao primer i drugim. Takođe, vjerujem da će evropska regija Sandžak, koja je  cilj Centra za održivi razvoj Sandžaka, pomoći razvoju obje države, i Srbije i Crne Gore, te da će u isto vrijeme,  predstavništvo „Sandžak Haus Brisel“ poduprijeti predstavljanje naših država i uspješno služiti uspostavljanju tešnjih kontakata u srcu Evropske unije.
Gospodin Eduard Kukan i drugi gosti

Gospodin Eduard Kukan i drugi gosti

Dakle, prioritetan  cilj Centra je da, na licu mesta, u Briselu, obezbedi efikasniji pristup pretpristupnim fondovima Evropske unije’’. Svečanom otvaranju prisustvovali su Milan Zver, evropski poslanik, Eduarda Kukan, predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, kao i visoki predstavnici diplomatskog kora.