Koliko ste se puta pitali kakvu moć ima izgovorena ili napisana riječ, kako riječi, zapravo, utiču na kvalitet naseg života?

Merlina Šahmanović

Merlina Šahmanović

Možda ne možemo da živom riječju dignemo revoluciju kao Robespjer, trijumfalno govorimo kao Napoleon na bojnom polju, ali možemo da iskažemo ljubav, uputimo kritiku onima što zlouputrebljavaju naše povjerenje u riječ.

Lijepo je kada riječ naidje na slušaoca. Lijepo je kad s druge strane prime datu riječ, čak i kada je metaforički obmotana. Sta zapravo znaci riječ? Sta znači govor? Sta znači ta vještina lijepog govorništva? Odgovor na sva data pitanju leži u iskrenosti lijepo rečenog. Mnogo je zloupotrijebe, oholost preovladjuje danas, to je santa leda za ,,brod koji ne tone”. Kakve su to ,,bakterije” u sivoj masi nekih pa se kuje plan za okruglim stolom, protiv svog poretka? Neispravno, zlo, arogantno, nadmeno. Zavladao je lingvistički nered, polivalentnu igru riječi moramo razumjeti. Ljudski um je plodno tlo na koje neprastano pada sjeme. No, s druge strane, da li se baviti time? Umjetnost je prepoznati.

Zaključili bi da u eri ,,treće jabuke”, raja, Njutna i Džobsa sve biva lakše u zivotima običnih smrtnika. Naprotiv. Pregršt informacija, previše izbora u svakoj sferi, od politike, medija, hrane, zabave,  do običnog deterdženta.

U čemu je mudrost? Gdje je put na kojem se krila ne tope? U vjeri, umjerenosti, zdravom tijelu i duhu, porodici, prijateljstvu. To su čelične karike. Pobijediti stres, anksioznost. Uvertira, koja zauzima široku fotelju, jeste iskustvo, jer ako ne pogriješimo nećemo se naučiti.

Lijep je osjećaj ogrnuti se plaštom pozitivizma, snage, volje, ljubavi. Zivot je lijep, divne su one sitnice koje su glavni kadrovi prisjećanja. Obojimo zidove našeg vidokruga, ohrabrimo našu unutrasnju snagu i nek iskrenost i pravednost budu vodilje ka cilju. Nek nam imunitet bude glavni štit u borbi zvanoj život. Nikakvo oružje, nikakvi topovi, um je taj čiji pucanj najjače odjekuje. A kako do karaktera? Kako biti čovjek?  Svakodnevno tabati stazu, od niti koje prostiču iz pravilnog sistema vrijednosti, iz ljubavi, dobrote. To je dar.

Zato nemojmo da nam riječi „od nehajne upotrebe izgube oštrinu“, kako je to lijepo rekao Hemingvej. Čak i ako ne volite da govorite javno, slušajte dobre govore, da biste naučili da ih razlikujete od onih koji bi vas zaveli, od onih govora kojima se manipuliše, od onih govornika zbog kojih je Platon predlagao da se Retorika ukine. Ako ne kao besjednik, a ono kao obrazovan slušalac borite se za dostojanstvenu riječ, borite se za ljubav, jer su to savršena sredstva da ljudi postanu bolji.

Dajte da lijepim riječima stvorimo mostove, a ne granice, ohrabrimo a ne osuđujmo, ne pravimo razlike već ih poštujmo, jer kako to biva u djelu Meše Selimovića, lijepe riječi su kao lijepo drvo, korijen mu je čvrsto u zemlji a grane prema nebu. 

 

Merlina Šahmanović, portparol