Almina Bučan

Almina Bučan

Ako je vjerovati izjavi predsjednika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića: „Da mi je iz oka ispao, preča je država“ (sadržina izjave odnosi se na predsjednika Demokratske partije socijalista i uvaženog nam Premijera Mila Đukanovića), očekujmo vanredne parlamenatane izbore na jesen… Ponekad mi se čini da su zapravo izbori ono što najbolje umijemo da radimo, jer to je jedan od rijetkih „projekata“ koji većina partija sa naše  političke scene, „uspješno“ završi. Dobro je da bar nečim možemo da se pohvalimo.

Da održavanje izbora zavisi samo od gore navedene izjave, mogla bih sa sigurnošću reći da će do istih i doći, ali ima i drugih faktora koji neposredno utiču na takav ishod. Dakle, tu je rebalans budžeta koji je ovih dana, ujedno sa Kombinatom aluminijuma Podgorica, gorujuća tema. Od dogovora oko te dvije teme koje su, naglašavam, od najvećeg značaja za našu ekonomiju, odnosno ekonomski rast ili pad, zavisiće i dogovor oko održavanja ili neodžavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Ostaje nam da čekamo 17. jul tekuće godine, za kad je i zakazana skupštinska rasprava o rebalansu budžeta, kao i odluku o budućnosti podgoričke fabrike. I pored oprečnih stavova između dugogodišnjih kolacionih partnera povodom ovih tema, ne možemo tvrditi da će do izbora doći, odnosno da će SDP ostati pri svojim stavovima i tako dovesti do pada Vlade i vanrednih izbora, jer i oni imaju svoju računicu, a svjesni smo činjenice da su svih ovih godina izuzetno dobro kalkulisali.

Posebno je interesantna izjava da će SDP, ukoliko dođe do vanredih izbora, nastupiti samostalno…čuda se ipak dešavaju…Svakako da je ova izjava povezana sa ponudom Demokratskog Fronda da predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić bude na čelu tehničke Vlade, a to je ponuda koja se ne odbija tako lahko…dakle, vrelo ljeto donosi nam sa sobom i „vrela“ dešavanja na političkoj sceni, a ko će izaći kao pobjednik, a ko kao gubitnik, znaćemo već narednih dana.

Ono što sa sigurnošću mogu reći, jeste da će Bošnjačka stranka spremno dočekati vanredne izbore, ukoliko do njih dođe. Uvjerena sam da podrška Bošnjačkoj stranci,  odnosno politici koju vodimo, svakodnevno rapidno raste, što smo dokazali i na oktobarskim izborima. Bošnjačka stranka je zapravo jedina stranka koja bilježi trend rasta, upravo zbog toga što ostajemo vjerni svojim biračima i simpatizerima isunjavajući obećano, što za druge ne možemo reći.

Dok čekamo konačnu odluku o vanrednim izborima, spremno dočekajmo nastupajući mjesec Ramazan, mjesec u kojem čistimo grijehe i zarađujemo sevape na poseban način. Čista srca uđimo u isti i provedimo ga u miru sa drugima.

Ćlan GO
Almina Bučan