Jedno od najvažnijih pitanju u životu mladog čovjeka jeste – šta upisati poslije srednje škole? Za koju oblast se odlučiti?

Pokušaću da ovim tekstom kroz svoje iskustvo, u neku ruku,  savjetujem mlade ljude, kako da se na pravi način opredijele za svoj budući profesionalni poziv.

Na prvom mjestu, biti svjestan svojeg znanja. Svjestan znanja koje se posjeduje, i znanja koje je izgubljeno, propušteno tokom školovanja. Možda nam se učini kao odlična stvar profesor koji ne traži znanje već nam ocjene upisuje kao iz šale, ali vjerujte, to će n

Merlina Šahmanović

Merlina Šahmanović

as najviše koštati tokom života. Hoću da ovim rečenicama skrenem pažnju i roditeljima koji jednostavno moraju da kontrolišu svoju djecu, pogotovo u osnovnoj školi, jer su temelji iz osnovnih predmeta koje tamo gradimo, najvažniji u kristalisanju budućeg umnog, obrazovanog sklopa jedne ličnosti. Dakle, roditelji, kontrolišite svoju djecu, ispitujte ih, maternji, matamatika, engleski, to su predmeti koji se moraju savladati u osnovnoj jer kasnije bude već kasno..

No, da se vratim glavnoj temi. Dakle, znanje. Ne upisujte ekonomiju ako ste bili loši iz matematike. Ne upisujte pravo, ako vam je teško išlo učenje pjesama napamet. Možda vam ovo zadnje zvuči smiješno, ali tako je. Govorim vam iz ličnog iskustva. Ispitajte šta poslije svakog fakulteta koji vam se čini primamljivim možete da radite i vidite li sebe na tim mjestima.

Maturantima, koji se nalaze na raskrsnici, koji tek otvaraju oči i koji vjeruju da su najljepši, najbolji.. što svakako i jeste nekako istina, jer su tada u cvijetu mladosti… pa, njima je teško da shvate, a i ne trude se, šta je najbolje za njih naspram njihovih psihofizičkih i materijalnih mogućnosti.

Sve više se upisuju pomenute grane… kao da živimo u državi sudova i banaka. Ma da, kako da ne. Maturanti, koji su potkovani znanjem i koji hoće da uče treba da upisuju fakultete koji su u pravom smislu riječi ,,fakulteti“ kao što su medicina, arhitektura.. ali naravno i ove manje teške ako su oni vaš poziv.

Maturanti koji nijesu stekli dovoljno znanja i nemaju sredstava za fakultet, nek usavrše neki zanat. U današnjim vremenima krize, nemaština, plemenske organizacije administrativnih poslova, bolje je biti zanatlija i na taj način uvijek imati hljeb za svoju porodicu, nego završti nekako neki fakutet i čekati godinama posao.

Jedno od oruđa današnjih privatnih fakulteta jeste marketing. Kako uglavnom svršeni srednjoškolci obraćaju pažnju na lijepo i vizuelni efekat im pokriva najveći dio vidnog opusa, na tu opasku ih i pecaju isti. Ne dajte da vas zavara blještavilo i jarke boje. 4 ili 5 godina studiranja brzo prođu a ne/znanje malo duže traje. Budite svjesni materijalnih mogućnosti vaših roditelja. Ne upisujte privatne ako već možete državne. Zašto biste se izlagali nepotrebnim troškovima. Birajte mjesta gdje ćete stanovati blizu fakulteta, a ne blizu glavnih sjatišta kafića. Faklutet i doba studiranja, nijesu doba moderiranja i gluvarenja, već građenja ličnosti. Sve se to da lijepo organizovati.

Budite svjesni šta želite od sebe, i gradite taj put u svoj glavi i samo se njime krećite. Izlaženje, krpice, sve su to prolazne stvari. Razmišljajte dugoročnije, sjutra, sa dobrim poslim i dobrom zaradom možete priuštiti i izlaske i  putovanja i garderobu ali sve to na višem i prefinjenijem nivou i u pravo vrijeme.

Upisujte ono što volite, ali što stvarno volite da postanete ili oni koji to ne znaju, oslušnite potrebe svog mjesta, saznajte koji su to traženi poslovi i onda to upisujte, bio to turizam, poljoprivreda, itd.. da biste nakon završenog fakulteta imali posao ali i kako biste mogli svojim poslom da pomognete razvoju svog mjesta i budite ponosni na isti. Budite ponosni na mjesto iz kojeg dolazite, bio to Plav, Rožaje ili Bar, ne moramo svi da govorimo podgoričkim akcentom da bismo bili prihvaćeni u Podgorici. Naprotiv. Prihvaćen je onaj koji je svjestan sebe i koji se dobro osjeća u svojoj koži, pa sa bilo kojim akcentom. Ne mogu nam drugi diktirati trendove i mijenjati navike.

Stoga, nije teško izabrati, samo treba uzeti i parče papira i na njemu napisati za i protiv, ali oni samo 100% iskreni će uspjeti, a greške se ne mogu ispraviti, jer bude prekasno.

Merlina Šahmanović
portparol BS