Mirsad Azemović

Mirsad Azemović

Hladno poslijepodne u Rožajama, uostalom tako je uvijek u decembru, razmišljam da li da pratim TV prenos utakmice između Galatasaraja i Juventusa. Zovem par drugara i pada dogovor da se nađemo u jednom lokalu. Polako se okupljamo i počinje standardna priča o taktici, koga bi trener trebao da ubaci na teren i slične “nedoumice” koje fudbal čine najvažnijom sporednom stvari u životu.

I tako riječ na riječ, temu na temu dođosmo do teme o odluci lokane samouprave kojom je zabranila korišćenje gradske dvorane za komercijalnu upotrebu. Tom odlukom je direktno oštećena naša omladina  kojoj je uskraćena mogućnost da se bavi rekreativno nekim sportom. Siguran sam da jedino naša lokalna samouprava nema sluha za potrebe omladine i ne promoviše maksimu  “u zdravom tijelu zdrav duh”.

Nema potrebe podsjećati koliko je važno za jednu zajednicu da ima zdravu omladinu. Koliko je važno skloniti djecu sa ulice.  Koliko je pogubno za njihov razvoj uskratiti im mogućnost da imaju bar nekoliko sati rekreacije sedmično za razvijanje uma i tijela.

Tražim odgovor od nadležnih organa čime su se vodili kada su donijeli odluku da zatvore gradsku dvoranu  za komercijalne svrhe? Pretpostavljam da finansije nijesu razlog, posebno ako znamo da  u gradskoj dvorani  nikada nije pušteno grijanje. Znam da nije ni iz tehničkih razloga, jer se u dvorani redovno održavaju državna takmičenja u raznim sportovima.

Gradom kruže priče da je zabrana  jedan vid kazne za omladinu Rožaja zato što su u velikom broju podržali Bosnjačku stranku na prošlim parlamentarnim izborima i što joj iz dana u dan ukazuju podršku.

Apelujem na ljude koji su odgovorni za ovu neopravdanu i nerazumnu odluku da se dozovu pameti i što prije ponovo otvore vrata sportske dvorane za omladinu, jer vlast je prolazna a budućnost je u mladima. Naša omladina je zaslužila bar toliko da može birati želi li svoje slobodno vrijeme provoditi baveći se sportom i rekreacijom ili ga žele provoditi na ulici.

I da, vraticu se na početak ovog teksta, Galatasaraj iz Turske je pobijedio i bar na kratko  nam uljepsao živote.

Žvot ćine sitnice, ne uskraćujte nam ih.

Mirsad Azemović