U organizaciji Foruma žena opštinskog odbora Bijelo Polje, 8. marta je održana tribina pod nazivom „Svaki dan je dan žena“ u velikoj Sali hotela Franca. Cilj manifestacije je bio da se ženama pokaže i objasni da nije samo 8. mart Njihov dan, nego da svakoga dana žena treba da se osjeća kao da je njen dan. Na tribini su govorili predsjednica Foruma žena OO Bijelo Polje Edita Burdžović i mualima Admira Zekić. Tom prilikom predsjednica je upoznala prisutne o radu Foruma.

forum zena 1

„Pored brojnih aktivnosti po kojima smo poznati, Forum žena se zalaže za ostvarivanje i zaštitu prava žena u procesu demokratizacije i napretka društva, preduzimanje mjera za sprječavanje i eliminisanje svih oblika diskriminacije po polnoj osnovi, svih oblika nasilja nad ženama i trgovine njima, za usklađivanje porodičnih obaveza žena sa obavezama vezanim za zaposlenje žena i još mnogo drugim pravima i slobodama žena“, kazala je Burdžović. Ona je dodala da kod nas postoje brojne predrasude i da se Forum žena kroz svoje aktivnosti bori protiv njih.

forum zena

Mualima Admira Zekić je kazala da je u svijetu aktuelan trend podizanja svijesti u društvu da se brinu o ženi, o njenom zdravlju, pravima, a sve to je dalo da imamo posebne dane u godini kada obilježavamo Dan borbe protiv raka dojke, Dan borbe protiv grlića materice, Nedjelju dojenja, ali da nas naša vjera podučava da vodimo brigu o njoj kao biljci u svakom danu u godini a ne samo određenim danima, i to je primarni cilj. „Ne želimo da robujemo određenim stereotipima, nego da istinski slijedimo one prave žene što su bile uspješne u svim domenima kao npr. Hatidža, supruga Muhameda alejhi we selem, koja je bila prva vjernica na dunjaluku, uspješna poslovna žena, majka i veliki borac u svom životu“, naglasila je mualima. „Da žene prije svega treba da se edukuju da znaju šta su njihova prava i dužnosti i da se bore za svoja prava, a jedan vid borbe jeste upravo kroz zdravu oprganizaciju žena koja će se boriti da pruži ženama ono što im je korisno i potrebno kao npr. razne tribine, druženja“, istakla je Zekić.

forum zena 1

Prisutne su uživali na predavanju mualime Admire, a predsjednica Foruma je dodala da je zadovoljna posjećenošću i nada se da će ovo biti samo početak druženja ovakve vrste.

Enida Omerhodžić