Ilustracija

Ilustracija

Forum žena Bošnjačke stranke OO Bar je u subotu, 20. aprila održao sjednicu posvećenu zdravlju žena. Svjesne činjenice da živimo u vremenu kada nastojimo da uskladimo brojne obaveze u kući i na poslu, članice Foruma su diskutovale na temu: Koliko Bošnjakinje u Crnoj Gori brinu o svom zdravlju?

U okviru ove teme, prisutne su govorile o tome koliko često žene posjećuju ginekologa, o karcinomu dojke, sterilitetu, abortusu i sl. U Crnoj Gori odlazak kod ginekologa se isključivo vezuje za trudnoću, što je pogrešno, jer svaka žena je dužna da redovno ide, ne samo na ginekološke već i na sve druge preglede kako bi u slučaju otkrivanja neke bolesti, doktori mogli na vrijeme da reaguju i počnu sa terapijom. Primjera radi,  šanse za izliječenje rano otkrivenih tumora dojki je iznad 85 %, zbog čega je i neophodno konstantno voditi brigu o svom zdravlju.

U Crnoj Gori (medju kojima ima i znatan broj Bošnjakinja), sve je veći broj žena koje jedino vještačkom oplodnjom mogu ostati u drugom stanju. Postoje neki uzroci steriliteta kod žena koji se često javljaju, a za koje postoji riješenje, kao što su: nedovoljna tjelesna težina, gojaznost, hronični umor i stres, pušenje i alkoholizam.

Članice Foruma žena iz Bara su saglasne da svakih 6 mjeseci treba da radimo kontrolne preglede kod izabranog doktora i ginekologa, da pazimo na svoju ishranu, jer „nekulturan čovjek jede ono što voli, a kulturan ono što mu treba“, ali i da veću pažnju posvetimo fizičkoj aktivnosti.

Ovaj sastanak je realizovan u skladu sa Planom aktivnosti FŽ BS OO Bar za 2013. godinu, ali i sa nadom da će i Forumi žena u ostalim opštinama sa svojim članicama razgovarati o ovoj itekako važnoj temi.

Edina Dešić

Predsjednica FŽ BS OO Bar