UVOD I HISTORIJAT BOŠNJAČKE STRANKE

Bošnjačka stranka u Crnoj Gori je politička organizacija nastala 26. februara 2006. godine, ujedinjenjem nekoliko stranaka bošnjačke orijentacije (Internacionalna demokratska unija, Bošnjačka demokratska alternativa, Stranka nacionalne ravnopravnosti i Bošnjačko muslimanski savez, kao i pojedinaca, do tada nezavisnih bošnjačkih intelektualaca.

U Rožajama je održana prva skupština Bošnjačke stranke. Izabrani predsjednik predsjedništva Bošnjačke stranke je Rafet Husović. Bošnjačka stranka je na konstitutivnoj skupštini održanoj u februaru 2006. godine usvojila političku platformu koja preferira projekat demokratske, građanske, multinacionalne, multikonfesionalne i multikulturalne Crne Gore zasnovane na konstitutivnosti i suverenosti njenih naroda i građana.

Referendumskim glasom za Crnu Goru i njenu državnost, bošnjački narod je definitivno sebe ugradio u njenu konstitutivnost i time postao ustavna kategorija nove građanske Crne Gore. Bošnjaci su na referendumu doprinijeli stvaranju crnogorske državnosti, konstituisali su državu Crnu Goru i pripada im konstitutivnost, odnosno da Bošnjaci budu ravnopravni u njoj.BS se zalaže za demokratsko, otvoreno i humano društvo. Nakon dobijene nezavisnosti, neophodno je urediti državu po već jasno ustanovljenim standardima razvijenih evropskih zemalja.