Kemal Purišić

Kemal Purišić

Bošnjačka stranka smatra da se sporo rješavaju neki davno uočeni problemi koji se tiču zaštite manjinskih prava, a da je proces unapređenja i razvoja prava usporen. Mislimo da se ovaj segment društvenih odnosa gura na margine interesovanja, iako će biti vrlo važan element dostizanja standarda i  pregovaranja s EK, što je društveno opasna tendencija i može da uspori proces pristupanja EU. Neke potpuno jasne ustavne i zakonske norme prosto se ne primjenjuju. Takav je slučaj s pravom na srazmjernu zastupljenost manjina u organima državne i lokalne  vlasti koja se opstruiše bezmalo 20-tak godina. U državnoj upravi radi 82 % Crnogoraca i 3,8% Bošnjaka, što je uzurpacija prava Bošnjaka na djelotvorni uticaj na proces odlučivanja i uzurpacija dijela uslova za egzistenciju. To se takođe odnosi i na pravo na autentičnu zastupljenost u lokalnim skupštinama, koje  je blokirano. Za realizaciju manjinskih politika se troši svega 0,2% godišnjeg budžeta i postoji tendencija smanjenja sredstava koja se izdvajaju iz državnog budžeta. Manjinski savjeti, zbog ograničenih administrativnih i finansijskih kapaciteta, uglavnom ne vrše zakonom data ovlašćenja, i kao organ manjinske samouprave nijesu postali zastupnik manjine i zvanični kanal saradnje s Vladom. Zato je Evropska Komisija u svom posebnom izvještaju ocijenila da je potrebno unaprijediti saradnju između Vlade i Savjeta manjina, kao i zastupljenost predstavnika manjinskih naroda u organima državne i lokalne vlasti. Bošnjačka stranka upravo tu vidi ključ za uspješnije evro-atlantske integracije Crne Gore i insistiraće na rješavanju ovih problema već u ranoj fazi procesa evro-atlantskih integracija.

Kemal Purišić Potpredsjednik Bošnjačke stranke

One Response

 1. Dragan

  Kakvo prijatno iznenadjenje! Gospodo sve cestitke! Kao Srbin spreman sam da potpisem punim imenom i prezimenom ovaj tekst. Kroz identicne probleme prolaze i Srbi, kojima je pored navedenih uskraceno i pravo da imaju svoje predstavnike u parlamentu crnogorske drzave.
  IDenticnu analizu mozete pogledati na:
  http://srpskalista.com/2012/04/analiza/

  Takodje, podrzavam vasu inicijativu za promenama državnih simbola uz sugestiju- mislim da bi adekvatnije bilo da svaka od nacionalnih zajednica dobije svoje deo zastave na kojem moze postaviti aplikaciju tj simbol koji predstavlja identitet te nacionalne zajednice. Heraldicki zahtevinije, ali politicki ispravnije i u potpunosti u skladu sa ‚‚Неопходно је да се симболи хералдички усагласе са друштвеним садржајем Црне Горе- http://epoha.me/archives/14515

  Nadam se da u Bosnjaka postoje ljudi koji mogu razumeti zabrinutost nas Srba zbog zaokruzavanja crnogorskog nacionalnog projekta preko nasih ledja.
  Svako dobro.

  Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.