Suljo Mustafić

Suljo Mustafić

Bošnjačka stranka (BS) podržava pokretanje parlamentarne istrage u slučaju Telekom. Šef Poslaničkog kluba BS-a, Suljo Mustafić rekao je agenciji Mina–business da je ta partija na skupštinskom kolegijumu koji je održan prije dva dana dala podršku da se priča o Telekomu otvori u parlamentu, jer smatraju da Skupština, kao organ vlasti, ima veoma bitnu ulogu u tome.

„Podrška koju smo dali parlamentarnoj istrazi govori, načelno, da mi nemamo ništa protiv toga da Skupština raspravlja o tom pitanju. Posebno zato što smo dobili i mišljenje iz Vlade koje nije ukazalo da bi otvaranje parlamentarne istrage naškodilo istražnim radnjama“, kazao je Mustafić.

On je dodao da su svi poslanički klubovi na skupštinskom kolegijumu, osim Demokratske partije socijalista (DPS) koja smatra da je nepotrebno da se zakazuje sjednica Skupštine po tom pitanju, dali podršku toj tački dnevnog reda, ali da se nijesu preciznije izjašnjavali o tome.

Prema njegovim riječima o daljim koracima parlamenta o privatizaciji Telekoma, kao što je formiranje Anketnog odbora, BS će dati jasan stav na samoj sjednici, ukoliko se otvori pitanje parlamentarne istrage i ako ta tačka dnevnog reda bude dobila podršku.

„O preciznijim stavovima BS-a odlučivaće organi naše partije i oni će poslaničkom klubu dati polazne osnove za formiranje stavova“, rekao je Mustafić i dodao da se sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora te stranke održava sjutra.

Skupština Crne Gore trebalo bi da na sjednici 14. februara odluči da li će se formirati Anketni odbor koji bi se bavio aferom Telekom i prvi put nakon deset godina, iskoristi ustavni i poslovnički institut parlamentarne istrage.

Za to će im biti potrebna podrška dijela kolega iz vladajuće koalicije, jer je za odluku o pokretanju parlamentarne istrage potrebno da glasa 41 poslanik.

Privatizacija Telekoma ponovo je u centru pažnje javnosti nakon što su krajem prošle godine Dojče /Deutsche/ Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar /Magyar/ Telekom pristali da plate kaznu od oko 95 miliona USD u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Mađar Telekom je, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

MINA