Bošnjačka stranka (BS) će podržati inicijativu nevladine organizacije (NVO) Voz neprebola za otvaranjem parlamentarne istrage i obrazovanjem anketnog odbora koji bi ispitao sve okolnosti u vezi sa suđenjem i presudama za željezničku nesreću kod Bioča.

Ta NVO predala je ranije poslaničkim klubovima u Skupštini zahtjev za otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanje anketnog odbora povodom odluke Ustavnog suda kojom je potvrđena presuda mašinovođi Slobodanu Drobnjaku, kao jedinom krivcu za nesreću.

»BS smatra da je ostalo još dosta nerazjašnjenih okolnosti u vezi sa tragedijom na Bioču. Moguće da sudski proces koji je vođen nije dao sve prave odgovore i, ukoliko ne bi predstavljalo neki smetnju u ponovnom procesuiranju, moguće je otvoriti priču u parlamentu«, rekao je poslanik te stranke, Suljo Mustafić.

On ne vidi razlog da se ne otvori ta tema u Skupštini, »a što se tiče formiranja anketnog odbora izjasnili bi se pošto bi čuli mišljenje svih subjekata koji su zastupljeni u parlamentu«.

»Mislimo da parlament može biti dodatni impuls da, ukoliko postoji nerazjašnjenih okolnosti i neodgovorenih pitanja u vezi sa uzrocima tragedije i krivice sa onima koji su učestvovali, to bude riješeno. Ne vidim smetnju da to bude na dnevnom redu u parlamentu«, rekao je Mustafić.

On smatra da će poslanički klubovi postići konsenzus oko tog pitanja, »jer to nije ništa što bi moglo da bude sporno«.

Sudija izvjestilac u postupku Fetija Međedović saopštila da je sud utvrdio da je ustavna žalba nedopuštena, jer su je podnijele osobe koje nijesu bile stranka u postupku pred redovnim sudovima.

Ona je navela da oštećeni nemaju aktivnu legitimaciju za podnošenje ustavne žalbe, a utvrđeno je i da podnosilac ustavne žalbe u ime oštećenih osporava krivični postupak.