Bošnjačka stranka (BS) spremno dočekuje predstojeće izbore, kazao je šef poslaničkog kluba te partije Suljo Mustafić, navodeći da će razgovori o načinu nastupa na izborima uslijediti nakon njihovog raspisivanja.

Mustafić je naveo da je datum izbora još uvijek u domenu mogućih spekulacija, “u svakom slučaju BS spremno dočekuje izbore”.

Suljo Mustafić

Suljo Mustafić

“U prethodne četiri godine dosta smo radili na partijskoj infrastrukturi, razgovarali sa našim i potencijalnim biračima, uspjeli smo da bude više Bošnjaka u državnim institucijama i to oni dobri prepoznaju i podrška našoj stranci je u uzlaznom trendu”, rekao je on agenciji MINA.

Mustafić je rekao da je na lokalnim izborima prije dvije godine BS nastupila samostalno u skoro svim opštinama, i da je ostvarila dobre rezultate.

“Smatramo da će rezultati sada biti još bolji. BS može relaksirano da čeka zakazivanje izbora, bilo da će oni biti održani krajem septembra ili u redovnom terminu”, dodao je on.

Mustafić je rekao da u partiji ne strahuju od bilo kog datuma,“ali se pripremamo i nadamo da će se narednih dana u parlamentu postići dogovor svih političkih subjekata o mogućem terminu izbora”.

On je kazao da do sada nije bilo razgovora u stranci o mogućoj predizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista ili sa Socijaldemokratskom partijom.

“Vjerujem da će ti razgovori uslijediti tek kada izbori budi raspisani, većina naših članova preferira samostalan izlazak na izbore. Smatramo da smo dovoljno uradili i da će to birači prepoznati”, precizirao je Mustafić.

On je podsjetio da novi Izborni zakon omogućava partijama manjinskih naroda da kroz takve propise,bez cenzusa koji važi za većinske liste, dobar izborni rezultat.

“Bez obzira, na to kako ćemo nastupiti, samostalno ili u koaliciji ostvarićemo sigurno dobar rezultat, ali čekamo da se izbori raspišu i onda će uslijediti razgovor i unutar koalicije i sa drugim političkim subjektima o mogućem izbornom aranžmanu”, zaključio je Mustafić.

MINA