Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić kazao je da će Bošnjačka stranka (BS) imati ozbiljne rezerve prema procesu izmjena izbornih zakona, ukoliko poslanici ne prihvate rješenja koja je predložila ova partija.

Suljo Mustafic 26okt

Mustafić je u razgovoru za portal CDT-a podsjetio da je BS u Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo tražila da se riješi pitanje lokalne afirmativne akcije odnosno „ispunjavanje ustavne obaveze da u skupštinama lokalnih samouprava manjinske partije, po principu afirmativne akcije, dobiju pravo na političko predstavljanje”, kao i da najjače manjinske partije imaju svoje predtavnike u opštinskim izbornim komisija.

“U ovoj fazi, ovo su za nas vrlo važna pitanja, jer smatramo da dosadašnjim rješenjima nije do kraja ispoštovana ustavna norma i očekujemo da će se tokom sadašnje procedure, kroz amandmansko djelovanje doći do usaglašavanja ovih rješenja. Ukoliko ne dodje do toga, već smo kazali, mi ćemo imati ozbiljne rezerve prema cjelokupnom procesu”, kazao je poslanik BS-a.

On je naglasio da su poslanici razgovarali o mogućnosti da postojeća Radna grupa preraste u stalno radno tijelo koje bi se dugoročno bavilo pitanjima unaprijeđenja izbornog zakonodavstva i uopšte izbornim procesom.

“Kao što znate, sadašnja Radna grupa formirana je odlukom Kolegijuma. Mislim da se, na isti ili sličan način, nakon što se završi ova faza rada, može razgovarati o formi njenog daljeg djelovanja”, dodao je on.

Na pitanje kada misli da bi se mogla riješiti otvorena pitanja poput karaktera izbornog sistema, otvorenih lista, individualne kandidature, diskriminacije Roma, itd., Mustafić je kazao:

“Mislim da će nekoliko otvorenih dilema, pitanja ili političkih zahtjeva oko kojih nije bilo moguće postići dogovor ili veći konsenzus na Radnoj grupi, vjerovatno u formi amandmana biti u proceduri. Vidjećemo šta će i da li će nešto od toga biti usvojeno kao amandmani, do konačnog usvajanja zakona Najviše tih otvorenih pitanja ostalo je u Zakonu o izboru odbornika i poslanika”.

On smatra da zakonska rješenja koja se bave sada neriješenim pitanjima mogla naći na dnevnom redu, možda već naredne godine.

www.cdtmn.org