Da li će predstavnici BS učestvovati na predizbornim tribinama kandidata DPS-a Filipa Vujanovića?

Rafet Husović

Rafet Husović

Nakon procedure koju smo sproveli na stranačkim tijelima, Glavni odbor BS ovlastio je Predsjedništvo BS da razradi model učešća BS i njenih predstavnika u kampanji koja je počela. Sigurno je da ćemo i kroz našu partijsku infrastrukturu, kroz rad sa Odborima, mjesnim odborima, aktivistima, raditi intenzivno na terenu, i imati svoju, da kažem, autonomnu kampanju, naravno usmjerenu u pravcu podrške zajedničkom predsjedničkom kandidatu. Mislimo da ćemo tako, kroz komunikaciju sa članstvom, još bolje sagledati, razmišljanja i očekivanja kako naših glasača, tako i građana, uopšte. Učešće naših predstavnika na predizbornim tribinama i skupovima predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića  biće u onoj mjeri u kojoj zajednički ocjenimo da je to važno  i, naravno, to uopšte ne dolazi u pitanje. Na prvom  promotivnom skupu u Baru govorio je potpredsjdenik BS, Munib Ličina, koji je ujedno i predsjednik Opštinskog odbora u tom gradu. Dakle, Filip Vujanović je kandidat  DPS, ali ima podršku, ne samo deklarativnu nego i suštinsku:  Bošnjačke stranke,  Hrvatske građanske incijative, albanske partije Forca, kao i nekih drugih albanskih partija.

Zbog čega BS nije podržala drugog kandidata Miodraga Lekića?

Smatrali smo da je prirodno da, kao dio vladajuće koalicije i parlamentarne većine ispoštujemo i taj dio koalicionog  dogovora i podržimo kandidata DPS. Takođe, programska zalaganja  koja su manjinske partije opredjellila za saradnju sa DPS i SDP, dio su programa i kandidata Filipa Vujanovića i zbog toga će imati našu podršku, imajući ove činjenice u vidu, Glavni odbor BS na preporuku Predsjedništva stranke donio je ovakvu odluku.

Kako komentarišete činjenicu da Lekića podržavaju pojedini Bošnjaci?

Mislim da ako se neko kandiduje za predsjednika Crne Gore, to bi trebalo značiti da namjerava biti predsjednik svih građana. Stoga je normalno da pronalazi način da ima širi krug podrške, među pripadnicima svih naroda. Međutim, autentične  nacionalne partije Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, koje su svoj legitimitet nacionalnog reprezenta potvrdile na nedavnim izborima, kroz  veoma široku podršku svojih sunarodnika, podržavaju Filipa Vujanovića kao predsjedničkog kandidata.

Iz BS ranije je saopštavano da državni simboli Crne Gore ugrožavaju temelje građanske države, da li će te tražiti da izmijene ti simboli?

Bošnjačka stranka je već odavno, još prilikom usvajanja Ustava 2007. godine dogovorila zajedno sa svim drugim partijama koje su glasale za Ustav, gdje se ukazuje da je potrebno državne simbole usaglasiti sa Ustavnim opisom. To znači da monarhistička i jednovjerska obilježja u grbu Crne Gore nijesu primjerena građanskom i multivjerskom kakrakteru države i da ih treba mijenjati. Naravno, to treba raditi kroz dogovor, u što širem konsenzusu, jer je potrebno da ta obilježja, kao državni simboli budu i emotivno i suštinski, heraldički, prihvatljiva za sve građane. Mi smatramo da se u tim obilježjima moraju prepoznati svi narodi i vjere koje su gradile multietničku Crnu Goru.  Konkretno u ovom slučaju građani islamske vjeropisvoijesti koji su više od petine stanovništva Crne Gore, trebaju imati neko svoje obilježje koje će biti dio tog državnog  grba-multivjerske i građanske Crne Gore. Mislimo da je ovo jedno od otvorenih pitanja, ali naravno kao legalisti postojeće simbole poštujemo, ali kroz dogovor tražimo njihovu izmjenu.

Nedavno je u Plavu organizovana kolektivna molitva za Bošnjake i Albance stradale tokom Balkanskih ratova. Očekujete li da vlast prizna navodni zločin, što je i jedan od zahtjeva organizatora skupa, i da li ćete pokrenuti i zvaničnu inicijativu?

Mislim da je potrebno, kroz naučnu i objektivnu istinu utvrditi punu istinu o ovom zločinu i dešavanjima iz 1912. i 1913. godine. Mislimo da to, kao naučna činjenica, treba postati i dio naših udžbenika istorije. Dženaza koju smo obavili i izgradnja spomen obilježja najmanje je što se može uraditi u spomen na žrtve tog velikog, masovnog  zločina nad Bošnjacima i Albancima. Naravno, kao i u svim drugim slučajevima, treba izbjegavati politizaciju tih dogadjaja. Mislim da je dženaza koja je obavljana 5. marta bila dostojanstven čin i događaj vrijedan poštovanja čin, koji je protekao  bez ikakvih političkih konotacija.

Podgorica, 12.03.2013. godina

Agencija MINA

Kabinet predsjednika BS