DN: Hoće li Bošnjačka stranka podržati kandidata DPS na predstojećim izborima ili…?

RH: Mi ćemo na našim partijskim tijelima, vjerovatno u narednih petnaestak dana, razmotriti  ovo pitanje I opredijeliti se onako kako procijenimo da je najbolje za Bošnjačku stranku. Imaćemo, svakako,  u vidu i koalicioni sporazum koji su potpisale sve članice parlamentarne većine,  ali i činjenicu da toj podršci treba da prethodi dogovor svih partija parlamentarne većine. To isključivo zavisi od procjene našeg partijskog rukovodstva  – Predsjedništva i Glavnog odbora, nakon sagledavanja i analize kompletne situacije u vezi sa predsjedničkim izborima, u prvoma planu od odluke Ustavnog suda, odnosima u koaliciji i realizacijom koalicionog sporazuma a svakako i od razgovora sa partnerskim manjinskih partijama.

Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke

Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke

DN: Rekli ste da ćete uraditi sve što je u Vašoj moći da pomognete nerazvijenim opštinama, odnosno, donekle nerazvijenom sjeveru Crne Gore. Takođe, izjavili ste da ćete da zainteresujete ljude da konkurišu, da prave projekte, da napravite infrastrukturu koja bi se uključila oko pomoći regionalnom razvoju države”. Radite li na tome? Kada se mogu očekivati vidljivi rezultati? 

RH: Naravno da se svakodnevno radi na tome. Trenutno se radi kordinaciji rada među ministarstvima koja u svom djelokrugu imaju regionalni razvoj. U pripremi je veći broj projekata koji će kroz aplikacije prema evropskim fondovima povući određena sredstva i čijom realizacijom će se postići ciljevi koji su definisani Strategijom regionalnog razvija Crne Gore. Očekujemo da već u ovoj godini se dosta toga realizuje i da ćemo ubrzo imati vidljive rezultate tih aktivnosti.

DN:Da li se poštuje koalicioni sporazum koji imate sa DPS? Jesu li prava Bošnjaka ispoštovana ? Jesu li Bošnjaci dovoljno zastupljeni u državnim organima?

RH: Obzirom da se Vlada Crne Gore formirala prije nekoliko mjeseci, očekujemo da će se što je dogovoreno realizovati u predviđenom roku.

Što se tiče zastupljenosti Bošnjaka i predstavnika manjinskih naroda stanje je nešto bolje ali treba se i dalje unapređivati i mi se za to zalažemo, jer bez prisustva autentičnih predstavnika Bošnjaka i drugih manjinskih predstavnika na mjestima gdje se donose odluke nema kvalitativnog pomaka u oblasti ljudskih prava i integracije manjina u institucije, što je obaveza države koja je na putu evropskih integracija”.

DN: Kako Crna Gora napreduje ka EU? Gdje vidite moguće kočnice?

RH: Država Crna Gora sigurnim korakom napreduje prema EU, to potvrđuju i brojni međunarodni zvaničnici. Svi relevantni izvještaji potvrđuju da je Crna Gora lider u regionu u evro-atlanskim integracijama. U tim izvještajima se napominju i koji su to problemi na putu Crne Gore ka EU, koji mogu biti kočnice u daljim integracijama, u prvom redu mislim na lošu implementaciju usvojenih zakona.

DN: Vaš stav o članstvu u NATO?

Bošnjačka stranka u potpunosti podržava članstvo u evroatlantske integracije. S obzirom, da je područje Balkana, u nedavnoj prošlosti, bilo izloženo nestabilnostima, ubijeđeni smo da će ulazak čitavog regiona u evroatlantske integracije obezbijediti dugoročnu političku stabilnost čitavog regiona. Naravno da I u našem stranačkom program stoji zalaganje u evroatlantske integracije.

DN: Da li je za Vas pozitivno to što je Gusinje na referendumu izglasalo nezavisnu opštinu? Zašto?

RH: Mi se u stranačkom program zalažemo za  vraćanje statusa opštine Gusinje kao i Petnjica. Vraćanjem statusa opštine Gusinju spriječiće se dalje migracije stanovništva, što će pozitivno uticati ekonomsku situaciju i na demografsku sliku kako tog kraja, tako i države. Ovo je još jedan u nizu pozitivnih odluka u domenu politike lokalne samouprave i decentralizacije vlasti, koji će afirmativno uticati na proces evropskih integracija Crne Gore.

DN: Da li  ste za to da Tuzi dobiju status opštine? 

RH: Svakako je na građanima koji tamo žive da donesu odluku o tome kako bi za njih najbolje bilo da riješe status gradske opštine Tuzi a sve u skladu sa Zakonom. Treba omogućiti građanima da se izjasne na referendumu i da nakon toga i na osnovu rezulatata istog, ekonomske opravdanosti i određenih analiza predviđenim Zakonom, nadležne institucije donesu odluku koja će biti u najboljem interesu mještana koji žive na tom području.

DN: Kako komentarišete tvrdnje glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da je Ugovor o Sandžaku kao prekograničnoj regiji potpisan izvan Crne Gore?

RH: Sporazum koji se odnosio na saradnju između dvije političke partije u predreferendumskom i postreferendumskom periodu, kao što sam  ranije izjavio, potpisan je 23. marta 2006. godine  u Podgorici. Datum i mjesto potpisivanja sporazuma se nalazi na tom dokumentu i sve što je tada potpisano urađeno je transparentno i u interesu građana Crne Gore.

DN: Kako vidite saradnju države sa dijapsorom? Kako to poboljšati? 

RH: Zalažemo se za organizovanu saradnju države sa dijasporom i iseljenicima, jačanje međusobne pomoći i podrške, čime se jača patriotizam prema domovini i odgovornost države prema svojim državljanima. Država treba da brine o statusu i potrebama naše dijaspore, o očuvanju njenih kulturnih, jezičkih i nacionalnih identiteta. Efikasnom mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava, treba stvarati uslove za njihovu ponovnu integraciju u naše društvo.

Naša dijaspora je moćni ekonomski, kadrovski i lobistički segment našeg društva i kao takva može i treba da pomogne državi u njenom razvoju i napretku. Moramo neposredno raditi na unaprijeđenju saradnje sa našim sunarodnicima i njihovim udruženjima u iseljeništvu i dijaspori, a naročito u oblastima važnim za očuvanje njihovih nacionalnih, kulturnih, jezičkih i vjerskih identiteta i prava.

DN: Možete li mi reći kako gledate na neslaganja na relaciji DPS-SDP? Može li doći do raskola između koalicionih partnera? 

RH: Svjedoci smo da je i u ranijem periodu bilo neslaganja u većoj ili manjoj mjeri između DPS-a i SDP-a što nije dovelo do značajnijeg raskola u toj koaliciji. Mislim da ni trenutna neslaganja, koja su možda i najveća do sada, neće izazvati veće potrese u toj koaliciji.

DN: Čitate li Dnevne novine?

Naravno da čitam. Dnevne novine kao najmlađi štampani medij svojim inovativnim pristupom predstavljaju pravo osvježenje na medijskoj sceni Crne Gore.

Milan Dušević
Dnevne Novine 16.02.2013. godine