Vlada je 2008. usvojila “Strategiju manjinske politike”, kojom se obavezala da do kraja 2012. godine poboljša položaj manjina.
Neki od ciljeva su zabrana diskriminacije, zaštita nacionalnih simbola i identiteta, osnivanje i funkcionisanje savjeta manjina, zastupljenost u organima vlasti, razvojna i ekonomska politika, kao i očuvanje kulture i tradicije manjinskih zajednica.

Kemal Purišić

Kemal Purišić

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Kemal Purišić smatra da postoji napredak u ostvarivanju ciljeva iz strategije, ali upozorava da je to jako sporo i nedovoljno da bi se procijenilo kako se stvari odvijaju.
– Poprilično se kasni sa određenim aktivnostima. Isteklo je skoro četiri godine, a značajan broj aktivnosti nije realizovan. BS je svake godine saopštavala nezadovoljstvo zbog spore primjene. Gotovo u svim oblastima značajno se kasni, ili se ne ostvaruju zacrtani ciljevi dokumenta – kazao je za „Dan” Purišić.
Istakao je da kada je u pitanju srazmjerna zastupljenost manjina u organima vlasti kasni cilj autentičnog zastupanja u parlamentu.
– Nakon dugo vremena obezbijeđena je zastupljenost na državnom nivou, dok se za lokalni, i pored ustavne garancije, to još nije omogućilo. Razmišlja se da se osnuje novo radno tijelo Skupštine koje će raditi na tom zadatku – navodi Purišić.

(DAN – 24.01.2012)