1.Kao potpredsjednik parlamenta, koliko ste zadovoljni učenjenim u posljednjih godinu dana?

Suljo Mustafić

Suljo Mustafić

Za manje od godinu dana, zapravo, u nekih desetak  mjeseci ovog mandata , u parlamentu  se radilo veoma intezivno; može se reći je rad zakonodavnog doma rezultirao mjerljivim rezultatima koji su pozdravljeni I od domaće javnosti, ali  I od naših evropskih partnera koji ,već duže vrijeme, u svojim izvještajima ocjenjuju Skupštinu kao instituciju koja najrevnosnije ispunjava ono što je njen zadatak u pregovaračkom procesu. Medjutim ,važnije od toga,  jeste konkretan doprinos Parlamenta razvoju našeg društva, kroz zakone koje razmatra I usvaja. Ono što nedostaje  jeste veća sposobnost Skupštine da nadzire implementaciju usvojenih zakona, njihovu primjenu u realnosti,  u društvu. Treba spomenuti I važnost rada na ustavnim promjenama,visoka podrška njihovom usvajanju rezultat je mukotrpnog rada u Ustavnom odboru, ali I odraz naše sposobnosti da se, bez obzira na različitosti, dogovoramo i pepoznajemo  potrebu jačanja sudstva, tužilaštva I ustavnog pravosudja, kroz drugačiji  sastav I model biranja u Parlamentu. To je dokaz I da smo svjesni deformacija u društvu-problema kriminala I korupcije,nedovršenih sudskih procesa za djela ratnih zločina, te da je potrebno mnogo napora da se pravosudje na profesionalan I odgovoran način suoči sa tim problemima, a iznad svega da se radi na povećanju njegove odgovornosti I nezavisnosti. Za nas manjinske partije veoma je važno da smo kroz ustavne promjene, osigurali I model srazmjerne zastupljenosti u sudstvu, tužilačkoj organizaciji I ustavnom sudu.

Uloga Skupštine bila je značajna i u traženju modaliteta za izlazak iz  političke krize, nakon predsjedničkih izbora. Rad na grupi zakona koji se tiču izbornog procesa koji je u toku, I sada u vrijeme godišnjih odmora, dobar je pokazatelj da svi politički subjekti žele doprinjeti svojim sugestijama I prijedlozima unaprijedjenju zakonske regulative i ukupnog ambijenta izbornog procesa;  u krajnjem izgradnji punog povjerenja medju političkim činiocima. Mislim da je i u tome važna uloga parlamenta, jer je povjerenje medju političkim subjektima značajno, s obzirom da je riječ o neposrednim poltičkim predstavnicima gradjana.      

2.Šta Skupštinu očekuje na jesen?Koji su zakoni  planirani da budu na dnevnom redu parlamenta? 

-Dosta je zakonskih prijedloga u proceduri, što će reći da nas očekuje intezivna aktivnost na jesen. Mada ona se, i tokom avgusta, ne prekida, kao što znate Radna grupa za izgradnju povjerenja u  izborni process radi u punom kapacitetu, sastaje se dva puta sedmično.Kao član tog tijela, mogu slobodno reći da je i dosta efikasna. Veoma se studiozno pretresaju zakoni, radi na njiuhovim izmjenama I dopunama I postiže se za sada visok stepen saglasnosti, što uliva optimizam da će posao biti završen u septembru, zakoni pripremljeni za plenum, I onda se može očekivati rasprava I njihovo usvajanje. Ni najmanje ne sumnjam u uspjeh ovog posla I dobre rezultate. 

3.Vi ste i visokopozicionirani funkcioner BS. Kako ste zadovoljni koalicijom sa DPS?

Sporazum koji smo potpisali, a koji se tiče učešća u vlasti je samo djelimično realizovan i dinamika realizacije tog sporazuma nije dobra,a mi smo više puta iskazali nezadovoljstvo tim činjenicama. Naravno, dio sporazuma jeste ispunjen, ali ne u onim rokovima u kojima je to dogovarano. Imali smo dosta razumjevanja, za  objektivne probleme, znamo da je bila čak i izvjesna politička kriza u vezi sa predsjedničkim izborima, znamo za ekonomske probleme sa kojima se država suočava, ali to nije razlog da ono što je dogovoreno i zapisano u sporazumu ne realizuje. Medjutim, mi držimo do partnerstva I tu se ponašamo ozbiljno, ne  trgujemo ničim, i ne želimo  da ucjenjujemo. Medjutim, smatramo da kad sa nekim gradimo partnerstvo ono mora biti zasnovano prije svega na međusobnom povjerenju koje i kroz ispunjavanje međusobnih obaveza treba  biti potvrđeno.

5. Svjedoci smo čestih mimolilaženja na relaciji DPS-SDP. Prema vašem mišljenju. koliko su duboke te podjele i vjerujete li da će koalicija opstati do kraja mandata?  

Riječ je o dugogodišnjim koalicionim partnerima koji se prilično dobro poznaju. Isto tako, mislim da bez obzira na političke razlike koje su manje ili više bile vidljive, obje ove partije znale su da prepoznaju državni interes I da se prema njemu , zajedno sa ostalim političkim subjektima, prije svih manjnskim partijnama, odgovorno odnose. Vjerujem da će tako biiti I sada, da će znati da se izadje iz očiglednih problema koji opterećuju ovu koaliciju.

Naravno, ako se ne mogu naći održiva rješenja, ako se nesuglasice prodube,  može doći I do raspisivanja vanrednih izbora. Naravno, ni to nije nemoguće, mada ne vidim šta bi se time dobilo… U svakom slučaju, mi iz Bošnjačke stranke, kao I ostale partije manjina pažljivo pratimo razvoj dogadjaja,  veoma smo zainteresovani za stabilnost na političkoj sceni, ali smo spremni I za drugačiji razvoj događaja. 

6 .Iz Skupštine je povučen predlog o rebalansu budžeta. Da li BS smatra da treba izglasati najavljeni rebalans?

Poslanici Bošnjačke stranke, HGI I Force,  imali su konkretne amandmane na rebalans koji je, u neku ruku, rješavao problem Budžeta, a koji su prihvaćeni od predlagača- ministarstva finansija. Nažalost,ta rješenja nijesu imala potpunu podršku u vladajućoj koaliciji I Prijedlog rebalansa je povučen sa dnevnog reda.Mi I dalje smatramo da  na tom fonu treba tražiti rješenja koja se tiču rebalansa. Dobro bi bilo da se pitanje Budžeta, na ovaj ili na neki drugi način što prije rješava, tj odmah nakon odmora, kako bi poslali signal prema investitorima da su dobro došli u Crnu Goru, da je ovo I politički I ekonomski stabilno područje, te da su ovdje njihove investicije sigurne. Vjerujemo da nam je to svima cilj, jer, kao što znamo, bez investicija nema izlaska iz ekonomske krize ni razvoja.

7. Pojedine partije u posljednje vrijeme praktikuju rotiranje poslanika. Da li BS planira nešto slično?

-Mislimo da naš poslanički klub na dobar način radi svoj posao. I po svom radu, odogovornom pristupu zadacima u Parlamentu,  po odnosima unutar kluba, kao I prema drugim političkim subjektima, te po načinu donošenja odluka, kao I po načinu na koji  prezentuje  politički program, primjeran je u Skupštini. Istraživanja pokazuju stalni rast povjerenja u BS, pogotovo medju mladim biračima, a mislimo da tome značajno doprinosi i poslanički klub.

Medjutim, ako partijski organi , Predsjedništvo I Glavni odbor smatraju da treba napraviti neke izmjene, tokom četvorogodišnjeg mandata,u cilju bolje prezentacije partijske  politike, poslanici su spremni da to sprovedu u djelo. 

8. Uskoro će izbori u Petnjici. Da li BS spremno dočekuje izbore u najmlađoj opštini u Crnoj Gori? 

U prethodnom periodu smo dosta radili na partijskoj infrastrukturi, tako da mislimo da, iako smo najmladja politička partija, imamo značajnu političku podršku, u tom kraju. Što je posebno važno, mislim da imamo viziju, kako I na koji način, osnažiti kapacitete ove opštine koja tek treba da zaživi. Mislimo da je najvažnije da oko te vizije razvoja bihorskog kraja,  trebaju imati konsenzus svi politički subjekti na tom području, bez obzira da li će biti na vlasti ili u opoziciji.

(Dnevne novine)