Portparol Bošnjačke stranke Suljo Mustafić u razgovoru sa novinarkom Tamarom Nikčević za magazine Dani ocjenjuje da pregovore Bošnjačke stranke i Đukanovićeve koalicije danas u Crnoj Gori kritikuju oni koji su, i prije referenduma, Milu Đukanoviću oprostili mnoge greške iz prošlosti.

Suljo Mustafić

Suljo Mustafić

-Moram da podsjetim da je Bošnjačka stranka nastala tek 2006; devet godina ranije, Bošnjaci-Muslimani su, zajedno sa svim demokratskim snagama - manjinama, intelektualcima, antiratnim aktivistima, novinarima Monitora i Vijesti, ali i međunarodnom zajednicom - masovno i zdušno podržali predsjedničkog kandidata Mila Đukanović. Kao nesporni lider bloka koji će 2006. vratiti Crnoj Gori nezavisnost, Đukanović je, uz pomoć svih nas zajedno, uspio da – kako to vole da kažu naši današnji kritičari – opere svoju biografiju; i njemu i Demokratskoj partiji socijalista smo još 1997, kada su sjećanja na ratove i agresiju na susjedne države bila neuporedivo svježija, „oprostili“ za sve ono za šta su – i objektivno i subjektivno – bili odgovorni devedesetih. U tom smislu, nije fer Bošnjačku stranku optuživati za nešto što ste i sami već jednom „oprostili“, napominje Mustafić i naglašava da je još gore što neki u Crnoj Gori i danas negiraju genocid u Srebrenici.

-Ma koliko se trudili, bojim se da ne možemo staviti znak jednakosti između onih koji 2012, nakon svega što se dogodilo, nakon izvedenih dokaza i pravosnažnih presuda Haškog tribunala, i dalje negiraju genocid u Srebrenici i onih koji su, dvadeset godina ranije, u okolnostima ratnog požara, radili i govorili to što jesu. Ono što po tom pitanju mogu da kažem je i da će stranke manjina, uđu li u novu crnogorsku vladu, insistirati na  okončanju sudskih procesa za sve grozote koje su se dogodile devedesetih godina prošlog vijeka: od deportacija, preko Kaluđerskog laza do logora u Morinju. Svi koji su krivi će odgovarati, to možemo da obećamo, kazao je Mustavić za nedjeljnik Dani.

One Response

  1. bosnjak a stranac

    sellam svima. svaka cast mustaficu samo nastavi tako.i dobro bi bilo da se zalazete jos vise za omladinu jer oni su buducnost bosnjacke partije.ovi stari su pregoreli nema nista od njih.treba 80% naroda iz inostranstva nezna sta znaci bosnjak.dobro bi bilo da to nekako stavite na internet stranicu ili objavite knjigu.ziveli bosnjaci

    Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.