Politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić smatra da je vraćanje krsta na Sahat kulu u Podgorici neprihvatljivo u kulturološkom i istorijskom smislu i predstavlja udar na islamsko nasljeđe u Podgorici i Crnoj Gori.


On je, kaže, u potpunosti saglasan sa stavom Islamske zajednice koja se oglasila po ovom pitanju. „Nečije političko povlađivanje interesima određene grupacije, vjerske zajednice, je doprinijelo da se ovo desi na ovakav način, da se uvrijedi apsolutno čitava jedna druga zajednica koja ovo smatra svojim nasljeđem i kojoj zapravo to i pripada“, napominje Mustafić za FOS.

Na pitanje da li ovaj postupak nadležnih može uticati na odnose unutar vladajuće koalicije na državnom nivou, Mustafić kaže da sada ne bi o tome govorio. Ipak, nastavlja:

„Ovakav čin ne može da ne ostavi posljedice jer je u pitanju postupanje nadležnih na kulturološki i istorijski, građevinski, nešto što je obilježje islamske kulture, s jedne strane, i s druge strane udar na nešto što su multietničke i multivjerske vrijednosti Crne Gore.“

Mustafić je očekivao, kako kaže, da po ovom pitanju bude ispoštovan stav stručnjaka.

Na Sahat kulu je jutros, nakon konzervatorskih radova, vraćen metalni element nalik krstu. To je urađeno u okviru rekonstrukcije tog objekta i Trga Bećir-bega Osmanagića.