Stranke koje predstavljaju manjinske narode popraviće na narednim izborima rejting, i uticaće na formiranje vlasti, ocijenio je poslanik Bošnjačke stranke (BS) Kemal Purišić.

Kemal Purišić

Kemal Purišić

On smatra da će broj mandata manjinskih partija zavisiti od načina njihovog izlaska na izbore.

“Očekujem da će stranke koje predstavljaju manjinske narode, malo popraviti rejting u narednom sazivu parlamenta i da će imati mandat više i uticaće na formiranje vlasti”, rekao je Purišić agenciji MINA.

On je kazao da se ne zna na koji će način albanske partije izaći na izbore, navodeći da će ukoliko izađu u koaliciji osvojiti tri mandata, ”a ukoliko nastupe u više kolona bitno će umanjiti izborni uspjeh”.

Hrvatska građanska inicijativa, prema procjeni Purušića, dobiće mandat i potvrditi rezultat sa prošlih izbora.

On smatra da će BS napraviti dobar rezultat i na “osnovu procjena u stranci osvojiti četiri mandata”.

“Unaprijedili smo rad u stranci, napravili nove opštinske odbore i očekujemo dobar rezultat koji će najmanje potvrditi sadašnja tri mandata u parlamentu”, kazao je Purišić.

On ocjenjuje da će razlika između vlasti i opozicije biti manja na ovim u odnosu na prethodne izbore i da će biti manje rasipanja glasova.

“Novi Izborni zakon umanjuje mogućnost rasipanja glasova manjinskih naroda a u perspektivi do početka izbora mogu se napraviti “blokovi” koji će takođe uticati na to. Očekujem da će stranke manjinskih naroda bitnije uticati, nego u prethodnom mandatu, na konfiguraciju vlasti”, naveo je Purišić.

Upitan da li bi BS mogla nakon 14. oktobra da uđe u postizbornu koaliciju sa nekom od opozicionih partija, Purišić je rekao da je rano o tome se izjašnjavati.

On je kazao da će Glavni odbor stranke odlučivati o načinu izlaska na izbore i o eventualnim izbornim i postizbornim koalicijama.

“Trenutno raspoloženje u stranci je da na izborima nastupimo samostalno, a ono što je kvalitet novih zakonskih rješenja je da će manjinski narodi imati prvi put autentične mandate i poslanike”, rekao je Purišić.