”Na osnovu ostvarenih rezultata na izborima, a shodno želji da se izađe u susret našim političkim zahtjevima i ciljevima, razgovaraćemo o eventulanom partnerstvu sa onima koji to žele”

Lider Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović smatra da je toj partiji kao “autentičnom predstavniku bosnjačko-muslimanskog naroda” mjesto u institucijama vlasti i da se djelotvorno učešce manjinskih zajednica može ostvariti jedino kroz institucije. Upitan da li će nakon izbora formirati koaliciju sa DPS-om i SDP-om, Husović je “Vijestima” kazao: ”Na osnovu ostvarenih rezultata na izborima, a shodno želji da se izađe u susret našim političkim zahtjevima i ciljevima, razgovaraćemo o eventulanom partnerstvu sa onima koji to žele”.
On je naveo da se BS tokom kampanje potrudio da svojim biračima, građanima i sunarodnicima ukažu da na izborima14. oktobra imaju priliku da izaberu svoje legitimne i autentične predstavnike koji će artikulisati njegove objektivne potrebe i interese. Sigurni smo, kako je kazao Husović, da će BS dobiti podršku da nastavi sa zalaganjima za ravnomjernu zastupljenost i zapošljavanje u institucijama pripadnika bošnjačko-muslimanskog naroda, za ravnomjerni regionalni razvoj, bolji socijalni položaj, jačanje odnosa sa dijasporom... “Naši birači će nam dati podršku i zbog toga što u nama prepoznaju ozbiljan politički subjekat , partiju koja je državotvorna i koja je snažno podržala procese evropskih integracija i ulazak Crne Gore u NATO alijansu”. “Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da su neke druge tzv. građanske opcije izgubile povjerenje bošnjačko-muslimanskog naroda, cijenimo da ćemo imati i veću podršku i veći broj mandata nego dosada”, rekao je predsjednik BS. On je naveo da su tokom proteklog mandata u vlasti uspjeli da “značajno” povećaju prisutvo kadrova bošnjačko-muslimanskog naroda u institucijama, koje je do tada bilo “gotovo simbolično”, ali i da sadašnje stanje nije zadovoljavajuće: “Nas nema ni izbliza dovoljno u izvršnoj vlasti, agencijama, upravama, državnim preduzećima. Stanje je posebno nezadovoljavajuće i nepovoljno za pripadnike bošnjačko-muslmanskog naroda na lokalnom nivou – u opštinama Podgorica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Pljevlja”, rekao je Husović. On nije precizirao da li u slučaju da BS bude “jezičak na vagi” postoji mogućnost da uđu u koaliciju sa DF ili Pozitivnom i pod kojim uslovima: “Naši zahtjevi su jasni i prepoznatljivi i oni koji žele partnerstvo sa nama moraju biti spremni da ostvaruju ove zahtjeve”. Zaslužni za jačanje veza sa Turskom Upitan za spekulacije koje se mogu čuti u dijelu DPS-a i SDP-a da se BS previše primakla turskim investitorima i organizacijama koje ulažu u krajeve u kojima njegova partija ima jak uticaj, Husović smatra da se time jačaju veze Crne Gore sa dijasporom. “Mi imamo dobre odnose sa našim sunarodnicima, pojedincima i organizacijama u dijaspori, jer smo i porodično i rodbinski vezani i time doprinosimo jačanju nihovih veza sa državom iz koje potiču.” Preko BS je, dodaje on, Crna Gora ojačala odnose sa susjedima u regionu, ali i sa Turskom. On je kazao da su dobri odnosi sa turskom vladajućom partijom dali su dodatni podsticaj odnosima Turske i Crne Gore, na političkom tako i na ekonomskom planu. vijesti.me

2 Responses

 1. Mirsad

  Molio bih da jedan od uslova za ulazak u koaliciju sa bilo kim bude i to da krivično odgovaraju svi oni koji su prijetili i ucjenjivali muslimane po Crnoj Gori.
  Takođe ja sam za to da Bošnjačka stranka uđe u koaliciju sa opozicijom. Žalosno je da budemo u koaliciji sa onima koji su se dokazali svojim nehumanim postupcima prema muslimanima.

  Komentariši
 2. bosnjak a stranac

  mirsade mislim da gresis zato sto ta opozicija nezeli da prizna genocid u srebrenici i dasu svi protiv bosnjaka.nekazem da je dps nesto vise uradila ali opet ima neke stabilnosti.i mislim da treba podrzati bosnjacku partiju jos cise da mozemo mi da dirigujemo.gledam samo koliko bosnjaka je samo iz luxemburga slowenije itd otislo samo za mila zalosno.

  Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.