Poslanik Bošnjačke stranke Kemal Zoronjić kaže da bez te stranke vlast u Petnjici neće moći da se formira. Ističe da BS nijen zadovoljna dosadašnjom realizacijom koalicionog sporazuma sa DPS, te da je početak novembra krajnji rok za njegovu realizaciju.

Kemal Zoronjić

Kemal Zoronjić

PODGORICA – Bošnjačka stranka se od osnivanja bavi realizacijom političkog programa koji definiše interese naroda kojeg predstavljamo i države u kojoj živimo – kazao je za Pobjedu poslanik BS Kemal Zoronjić. On je istakao da njegova partija „nije opterećena osnivanjem nekih novih stranaka sa bošnjačkim predznakom“.

– Ne smatramo ih političkom konkurencijom, niti se opterećujemo razlozima njihovog osnivanja. Mi se od osnivanja bavimo realizacijom svog političkog programa, koji definiše interese naroda kojeg predstavljamo i države u kojoj živimo. Kao stranka koja je na političkoj sceni od 2006. godine, prepoznati smo kao odgovoran politički subjekat i od svojih birača i od svojih političkih partnera. Na kraju, naredni lokalni izbori će još jednom pokazati rast povjerenja u Bošnjačku stranku – kazao je Zoronjić.

BS će činiti vlast u Petnjici

Zoronjić je istakao da bez Bošnjačke stranke vlast u Petnjici neće moći da se formira.

– Izbori zakazani za 16. novembar prvi su opštinski izbori u Petnjici nakon 1957. godine, kada je ona izgubila svoju samoupravu. Bošnjačka stranka se od osnivanja programski zalagala za osnivanje ove opštine i više puta smo u parlamentu pokretali ovo pitanje. Napokon smo krajem maja, sa koalicionim partnerima, donijeli odluku koju smo čekali više od pola vijeka – o proglašenju opštine Petnjica – podsjetio je Zoronjić.

On je iskazao uvjerenje da će, kako je kazao, stalne aktivnosti BS na jačanju veze Crne Gore i bihorskog kraja sa njenom brojnom dijasporom, imati za rezultat i otvaranje diplomatsko-konzularnog predstavništva u Luksemburgu, gdje živi više od deset hiljada iseljenika sa ovog područija.

– Takođe, u svim našim razgovorima sa brojnim domaćim i međunarodnim investitorima i partnerima isticali smo potencijale koje ima sjever države, a posebno naša najmlađa opština Petnjica. Te investitore želimo i dovesti u ovu opštinu.  Mislim da to Petnjičani znaju i da će nas ovog puta još jače podržati.  Rezultati sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, te razgovori sa našim članovima na terenu,  jasno nam govore da se nastavlja trend rasta podrške Bošnjačkoj stranci, bez koje se vlast u Petnjici sigurno neće moći formirati – istakao je Zoronjić.

DPS – BS

Zoronjić kaže da Bošnjačka stranka nije zadovoljna dosadašnjom realizacijom koalicionog sporazuma sa Demokratskom partijom socijalista.

– Analiziraćemo u narednom periodu šta je ostvareno iz tog sporazuma, a stranački organi će donijeti konačnu odluku o daljem savezu sa DPS-om – kazao je poslanik BS.

On je rekao da je početak novembra krajnji rok realizacije koalicionog sporazuma sa DPS-om.

– Tada ćemo napraviti analizu realizacije sporazuma i ponuditi organima stranke na razmatranje i krajnje odlučivanje. Mislim da, kao odgovorni partneri, ne smijemo dozvoliti da sporazum bude problem koji će opterećivati naše odnose. Naši zahtjevi nijesu veliki, ali su za nas veoma značajni. Tako da, ipak, očekujemo da će u planiranom roku biti i realizovani – istakao je Zoronjić.

Intenzivirati odnose

On smatra da odnosi sa DPS-om kao koalicionim partnerom treba da budu mnogo intenzivniji.

– Tu, prije svega, mislim na zajedničke aktivnosti na smanjenju nezaposlenosti i razvoju manje razvijenih opština u Crnoj Gori, posebno onih na sjeveru. Rezultati koje Monstat objavljuje su zaista zabrinjavajući. Zato, osnovni zadatak koalicije, osim evropskih i evroatlantskih integracija,  jeste suprotstavljanje ekonomskoj krizi privlačenjem investitora, ali i početak gradnje auto-puta koji bi bio od ogromnog značaja za dalji razvoj države, a posebno njenog sjevera – kazao je Zoronjić.

Ivana Koprivica
(Pobjeda)