Da su rožajski aktivisti Bošnjačke stranke u pravom smislu aktivni, govori i činjenica da se već tri mjeseca samoedukuju kroz organizovanje debata. Shvativši potrebu da se usavršavaju u stručnom smislu, u domenu javnih nastupa, oslobađanja od treme pred sličnim iskustvima u budućnosti, saznanja novih stvari iz oblasti koje im do tada nijesu bile poznate, oformili su Debatni klub i u okviru kojeg će se  okupljati jednom sedmično i organizovati debatu na određenu temu.

Debatni klub Rožaje

Debatni klub Rožaje

Debate se organizuju po Karl Poperovom metodu debatovanja, dva tima, afirmacijski i negacijski  argumentovano se sučeljavaju na datu temu. Timovi broje po tri učesnika-debatera, svaki debater ima definisano vrijeme izlaganja i ograničeno vrijeme za postavljanje pitanja protivničkom timu, koja im pomažu u obaranju argumentacije.

Do sada je kroz Debatni klub prošlo preko 30 mladih aktivista. Već poslije prve debate se osjetio značajan napredak u retoričkim sposobnostima. Osim retoričkih sposobnosti, učesnici debata na ovaj način vježbaju i neverbalnu komunikaciju, stav prilikom javnog nastupa i elementarnu dijalošku kulturu – poštovanje vremenskog ograničenja izlaganja i obaranja argumentacije protivničkog tima.

Pored stručnog značaja koji za članove Debatnog kluba ima postojanje jednog ovakvog oblika edukacije, omladinci i omladinke  se,  na debatama  i vremenu poslije njih, više upoznaju, druže, razmjenjuju saznanja i iskustva od značaja za društvo u kojem žive.

Debatni klub Rožaje

Debatni klub Rožaje

Omladinci rožajskog Opštinskog odbora Bošnjačke stranke se nadaju da će ovakve i slične ideje zaživjeti i u ostalim Opštinskim odborima Bošnjačke stranke, te da će biti u prilici da se  upoznaju sa mladim aktivistima i aktivistkinjama iz drugih gradova Crne Gore i sa njima organizuju ovakve i slične aktivnosti.

 

Media tim