Zakon o finansiranju političkih partija je samo jedan u nizu seta zakona, čijim promjenama trebamo vratiti povjerenje u izborni proces. Kontrola trošenja sredstava iz državnih fondova jeste nešto što se mora konstantno, a ne samo povremeno kontrolisati i ne samo u periodu predizborne kampanje i neposredno nakon izbora. Kontrola finansiranja političkih partija jeste potrebna, ali predložene mjere ne pokazuju da će dati rezultat koji se očekuje.

Almer Kalač

Almer Kalač

Saglasan sam sa prijedlogom da se zabrani finansiranje političkih partija od fizičkih i pravnih lica koja su pod istragom; saglasan sam i sa onim dijelom koji se odnosi na reklamiranje i distribuciju materijala u predizbornoj kampanji, saglasan sam jednim dijelom sa kontrolom zapošljavanja neposredno prije izbora. Međutim, mnogi članovi ovog Prijedloga zakona, na šta sam ukazivao i kao član podgrupe-Radne grupe, umjesto izgradnja povjerenja izazvaće konfuziju. Ja ću samo navesti nekoliko primjera, a osvrnuću se na neke članove predloženog zakona.

Član 19a, ograničavanje isplate jednokratnih i trajnih naknada u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec dana nakon izbora zabranjeno je donošenje odluka o isplatama ili isplate različitih jednokartnih naplata kredita i drugih davanja na centralnom ili lokalnom nivou. Između ostalog, ovim članom pobrojani su i krediti poljoprivrednicima i preduzetnicima. Objasnite poljoprivrednicima i preduzetnicima zašto oni ne mogu da dobiju sredstva baš u onom trenutku kada su im i potrebna? Zbog izbora! Ako govorimo o poljoprivrednicima, naročito o sezoni koja kod nas jako kratko traje, u toj situaciji nanosimo veliku štetu tim ljudima, uskraćujemo im prava. Taj period nije mali. Znači, dva ili tri mjeseca prije održavanja izbora i mjesec dana nakon održavanja izbora-to su tri ili četiri mjeseca.

Kada su u pitanju isplate dugovanja po osnovu stare devizne štednje, ne vidim ni jedan jedini razlog zašto bi se nekom u ovom periodu onemogućila isplata stare devizne štednje. Kada govorimo o dodjeli udžbenika i školskog pribora, znači, ukoliko se desi izbori u jesen kada počinje školska godina, đaci kojima sleduju udžbenici i školski pribor neće moći da ih dobiju.

Član 19b, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora kao i mjesec dana nakon izbora, zabranjeno je uvećanje iznosa za sve jednokratne socijalne naknade i tu su dati procenti preko kojeg ne smiju biti uvećana davanja.

Član 12, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora i mjesec dana nakon održavanja izbora zabranjeno je zaključivanje svih ugovora o radu, osim rada na neodređene vrijeme. Znači, na svakom koraku govorimo o maloj zaposlenosti, treba raditi da se nezaposlenost smanji, da se uposli što veći broj lica, međutim, predloženim zakonom je to onemogućeno u dobrom dijelu godine.