,,Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao.” (Al-Ma'ida, 32)

,,Nikako ne smatraj mrtvima o­ne koji su na Alahovom putu izginuli! Ne, o­ni su živi i u izobilju su kod Gospodara svoga.” (Ali Imran)

1890_10200453217988843_1258031761_n

Danas, 5. marta 2013.godine, u Plavu, u organizaciji Islamske zajednice u Crnoj Gori, obilježeno je 100 godina od zuluma koji je učinjen nad muslimanima, Bošnjacima i Albancima, u Plavu i Gusinju.

Događaju je prisustvovalo oko 2 000 ljudi, Bošnjaka iz cijele Crne Gore, Bošnjaka širom svijeta koji su u Plav došli kako bi prisustvovali dženazi. Bošnjaci su se danas okupili iz istog razlog kao i oni prije 100 godina, zbog svogog dina i imana! Ispred Bošnjačke stranke bili su gospodin Rafet Husović, predsjednik BS, potpredsjednici Kemal Purišić i Munib Ličina, poslanici Bošnjačke stranke Suljo Mustafić, Almer Kalač i Kemal Zoronjić kao i mnogi drugi.

Na početku samog događaja, imami su učili jasin, a događaj je uveličao i Hor medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice, čiji su članovi svojim prelijepim glasovima dotakli srca svih prisutnih.

Prisutnima se obratio gospodin Orhan Šahmanović, predsjednik opštine Plav i predsjednik Organizacionog Odbora za obilježavanje sto godina od stradanja Bošnjaka i Albanaca Plava i Gusinja. Obratio se prisutnima riječima da ,,nigdje kao danas nije tako jasna slika čovjeka koji je imao slobodu izbora izmedu dobra i zla. Koji je imao slobodu izbora između čovjekoljublja i čovjekomorstva, a koji je izabrao zlo..”

Nakon gospodina Šahmanovića, riječ je imao Reis Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, gospodin Rifat ef. Fejzić. Reis efendija je naglasio da sjećanjem na žrtve balkanskih ratova Bošnjaci ne žele izazvati tenzije u Crnoj Gori, ali je ukazao da se ovdje radi o činjenicama, stvarnim događajima iz prošlosti koje Bošnjaci žele obilježiti kako bi bili pouka i kako se nikad više ne bi desili. Naglasio je da Bošnjake i Albance, nijesu ubili i pokrštavali zato što su bili Bošnjaci i Albanci, već zato što su bili muslimani! U završnim rečenicama, vrlo iskrenog i nadahnjujućeg govora, gospodin Fejzić je izrazio zadovoljstvo što govori pred precima ubijenih Bošnjaka i Albanaca, koji treba da se diče svojim imenom, koji treba da se diče što potiču od takvih ljudi koji nijesu posustali, koji su prolili svoju nedužnu krv, zbog svog imena.

625661_4547609810635_498621128_n

Bošnjaci i Albanci, kao žrtve Knjaževe politike i njenih egzekutora, za ovih 100 godina, hrabro su saburili i spremni su da oproste, ali ne i da zaborave, jer je zaborav haram.

Danas su svi prisjećali genocida koji je izvršila Vojska Kraljevine Crne Gore nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju 1912. 1913., kada  je na vrhu crnogorske piramide vlasti bio kralj Nikola.

Crnogorska vojska je 1913. godine brutalno pobila više od 1.000 Bošnjaka, a nasilno je pokršteno njih preko 10.000.

Ne zaboravimo Bošnjake Plava i Gusinja koji su 5. marta 1913. godine povezani prisilno u jedan konopac, prislonjeni uza zid i  javno strijeljani samo zato što nijesu htjeli da se odreknu svog nacionalnog identiteta i svoje vjere!

Glavni razlog okupiranja Plava i Gusinja, od strane crnogorske vojske, potpomognute lokalnim pravoslavnim življom, bio je pokrštavanje.

Prisjetimo se samo  Demovih posljednjih riječi koje trebaju biti vodilja, svakom istinskom Bošnjaku, da se u svakom trenutku osjeća dostojanstveno, s ciljem da se očuva nacionalni i vjerski identitet.

U srcima svih Bošnjaka je urezano sve što se dešavalo i to se ne zaboravlja.

NIKADA SE NE SMIJE ZABORAVITI.

Zaboravljajući njih zaboravićemo i sebe! Omalovažavajući njihovu žrtvu omalovažavamo i sebe!

BUDITE PONOSNI NA OVE HEROJE. BUDITE PONOSNI ŠTO STE BOŠNJACI!

Dostojanstvo bošnjačkog imena i islamskog ponosa zahtijeva od nas da prisjećamo zuluma učinjenog našim precima, dostojanstvo našeg imena zahtijeva da se potrudimo da se ništa slično nikada ne desi, dostojanstvo našeg imena zahtjeva izgradnju spomenika nedužno ubijenim muslimanima, dostojanstvo našeg imena zahtjeva realizaciju inicijative za promjenu grba Crne Gore! Neka današnje slike daju odgovor svakom ko postavi pitanje ko su Bošnjaci!

Media tim