PLAV – Povodom islamskog praznika Kurban bajrama Forum mladih Bošnjačke slranke iz Plava organizovao je juče humanitarnu akciju u okviru koje je podijeljeno preko 50 paketa pomoći socijalno ugroženim porodicama na teritoriji opširne Plav. Njihove aktivnosti će biti nastavljene danas, prvog dana Bajrama.

Paketi koji su juče podijeljeni sastojali su se od jednog džaka brašna, džaka krompira od 20 kilograma, zatim ulja. šećera, soli, sokova i bombona.

page_14plav

Predsjednik mladih BS Plav Mirza Medunjanin kazao je Dnevnim novinama da će od utorka do petka biti podijeljeno 200 kurbana za isto toliko porodica, kako bi istima bar u neku ruku uljepšali prazniče dane.

“Za tu priliku obezbijedili smo tonu mesa od krupne stoke. Svakoj porodici uručićemo po pet kilograma mesa, u slučaju da se radi o porodici sa više članova, dupliraćemo taj dar. Svakako ovom akcijom želimo što više porodica uključiti, samim lim i uljepšati dane našeg velikog muslimanskog praznika Kurban Bajrama, porodicama koje u današnjem vremenu žive u izuzetno teškim ekonomskim i materijalnim uslovima. Bajram nas podsjeća na obavezu zajedništva u vjeri koju simbolizuje hadž (obred vjernika u Meki) i potreba međusobnog pomaganja koju činimo dijeleći kurban i zajedničke radosti sa našim porodicama, rodbinom, komšijama i svim ljudima dobre volje”, kazao je Medunjanin. Mladi BS iz Plava prepoznaju se po humanitarnim akcijama, pogotovu tokom Bajrama.

“Ovo su naše tradicionalne humanitarne akcije. Čiji je cilj pomoći siromašnim porodicama i podići svijesti o međusobnoj solidarnosti u današnjem društvu”, zaključio je Medunjanin, čestitajući praznik svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti.