U prisustvu, predstavnika Islamske zajednice, najviših državnika Crne Gore i Turske, brojnih političara, vjernika i građana, u Baru je svečano otvoren Islamski kulturni centar i džamija Selimija. Prilikom otvaranja centra, u svojstvu potpredsjednika Vlade, predsjednik Husović se obratio prisutnima sledećim govorom:
Poštovani predsjedniče države Vujanoviću, poštovani predsjedniče Skupštine Krivokapiću, poštovani potpredsjedniče Vlade Turske Išleru, Reise Islamske zajednice ef. Fejziću, potpredsjedniče Skupštine Mustafiću,  kolege ministri, uvaženi poslanici, uvažene ekselencije, poštovani gosti, vjernici, vjernice, uvaženi gradjani!
image-0ab3a76b6c60056212d27358fb3af565e112154f4b528a346c03d3fb20d30238-V
Posebno mi je zadovljstvo što vas, mogu sve skupa poselamiti i pozdraviti i zaželjeti vam da se ugodno osjećate u ovom, uistinu velikom danu, značajnom za Bar i državu Crnu Goru. Objekat Islamskog centra i džamije Selimija, svojom monumentalnošću i ljepotom, svjedoče o umijeću i arhitekturi, o vještini graditelja - vrijednostima koje premošćuju prostor i vrijeme, postajući nasljeđe čovječanstva i civilizacije. Gradnja ovog Centra zbližila je ljude, vjernike svjesne svoje prolaznosti, koji su ulažući u njega, nastojali izgraditi zdanje koje će biti od koristi i njima i njihovim potomcima, kao prostor molitve, nauke, odgoja i susreta sa drugim ljudima. Ona je povezala Bar sa njegovom dijsporom, koja je još jednom pokazala koliko pomaže svoj zavičaj i sve korisne i napredne poduhvate u njemu. Islamski centar je prvi dovršeni, od tri velika vjerska objekta, koja se grade u Baru. Oni svojom misijom i namjenom trebaju biti karika koja povezuje ljude različitih kultura na ovim prostorima, kao što su u njihovoj gradnji učestvovali ljudi različitih vjera i nacija,  što govori o suživotu, kao najvećoj vrijednosti Bara i Crne Gore. Ovaj projekat je još jedan od mostova povezivanja Crne Gore i Turske - njegov dovršetak je finansirala Turska Vlada, preko razvojne agencije TIKA. Sa zadovoljstvom ističemo da su ti odnosi u stalnom usponu, na svim poljima - bilo da je riječ o političkim, ekonomskim, kulturnim, obrazovnim i vjerskim odnosima. Ta bliskost iskazana je u našem saosjećanju sa narodom Turske, povodom nedavne velike tragedije u rudniku kod grada Soma, ali isto tako i u nesebičnoj pomoći država Turske i Crne Gore, našim susjedima - Bosni i Srbiji, u velikim nedavnim poplavama. Nažalost, prirodne katastrofe i tragedije  nijesu rijetke i znaju nas pogoditi svojim razmjerama, ali isto tako one u nama probude saosjećanje i potrebu da pomognemo  nevoljnicima. Islamski centar sa džamijom Selimija, najveći je u regionu, a sa Medresom u Podgorici, ovo je najznačajniji objekat Islamske zajednice. Ponosni smo što imamo ovakvu, naprednu i prosperitetnu zajednicu. Zajednicu složenu po sastavu, ali  jedinstvenu po djelovanju, utemeljenu u Crnoj Gori i opredjeljenu za saradnju sa drugim vjerskim zajednicama u našoj zemlji, kao i sa Islamskim zajednicama u okruženju. Kao zajedničku tekovinu tih dobrih odnosa doživljavamo i Ugovor, o medjusobnim pravima i obavezama, koji je Vlada Crne Gore potpisala sa Islamskom zajednicom. Koristim priliku da čestitam maturantima medrese završetak školovanja u medresi kao i njihovim roditeljima ovaj svečani čin, i želim im puno uspjeha u daljem školovanju i životu. Na kraju, svima vama koji ste doprinjeli izgradnji ovog objekta, Islamskoj zajednici, svim vjernicima, svim gradjanima Bara i Crne Gore, želim čestitati dovršetak ovog velikog projekta. Neka je sa srećom i hairli! Hvala vam!
Ovom prilikom Islamska zajednica u Crnoj Gori i Mešihat islamske zajednice dodijelili su predsjedniku BS-a i potpredsjedniku Vlade Rafetu Husoviću Zahvalnicu za doprinos u izgradnji Islamskog centra džamije Selimije u Baru. photo (1)