Potpredsjednik Vlade Rafet Husović je kazao da Opštine sa sjevera Crne Gore do sada se nijesu dovoljno ukljucile u projekte koje finansira Vlada Crne Gore. Budžetom za 2014. godinu biće predviđeno oko 40 miliona eura za realizaciju projekata u Opštinama na sjeveru Crne Gore. Kao pozitivan primjer rada i saradnje lokalne samouprave i Vlade je istakao Opštinu Mojkovac dok je negativnu ocjenu dao radu lokanih organa Opštine Rožaje.

Rafet Husović - Živa istina

Rafet Husović – Živa istina

 

Da napomenemo da je Zakon o regionalnom razvoju Crne Gore donesen 2011. godine koji lokalnim samoupravama nameće obavezu izrade strateških planova razvoja. I pored te zakonodavne obaveze , kako je istakao Husović Opština Rožaje jedina od svih Opština u Crnoj Gori  jos uvijek nije uradila strateški plan razvoja . Izrada te strategije je pretpostavka za realizaciju kapitalnih projekata i razvoja Opštine.

-Vladina delegacija, na čelu sa mnom, je obišla Opštine sa sjevera zamlje i tom prilikom smo identifikovali sve probleme koji muče te Opštine, tako da ćemo planirati sredstva, kroz Budžet za 2014. godinu, za realizaciju planiranih projekata a naročito za realizaciju razvojnih projekata za te Opštine. Moram sa žaljenjem istaći da se Vladi dostavljaju projekti koji u ovom teškom trenutku u kakvom se nalazi Crna Gora  nebi trebali biti prioritetni a oni svakako ne doprinose ekonomskom razvoju tih Opština. Tu posebno mislim na zahtjeve koji se tiču izgradnje sportskih objekata kao i objekata namijenjenih za kulturu- kazao je Husović.

Odgovarajuci na pitanje sa kim bi Bošnjacka stranka išla u koaliciju u Petnjici, Husović je kazao da Bošnjačka stranka zagovara širu koaliciju:

“Smatramo da bi dobro bilo da bar SNP uđe još sa Bošnjačkom strankom i sa DPS-om, ako nema uslova za najširu koaliciju. Mislim da je jako važno da ova prva vlast u Petnjici pokaže da ima razumijevanja, posebno za građane, da predstavnici političkih partija ne vode računa samo o svojim funkcijama, nego da svi damo svoj doprinos iz svojih pozicija da Petnjica definitivno zaživi.’’

Komentarišući izjavu predsjednika Opštinskog odbora Bošnjačke stranke u Petnjici Adnana Muhovića, da neće biti lako pregovarati sa njima, Husović kaže:

‘’Mi iz Bošnjačke stranke imamo tamo četiri odbornika. Svjesni smo da DPS može da gradi vlast i sa SDP-om, a svakako i sa SNP-om, tako da apsolutno ništa ne zavisi od Bošnjačke stranke. Mi smo svjesni naše pozicije i zaista se nećemo ucjenjivački ponašati ni prema kome’’.

Na opasku novinara Šukovića da muftija sandžački Zukorlić je u njegovoj emisiji uputio niz kritika na rad IZ i lidera BS optužujući ih da su pod uticajem režima i tajnih službi u Crnoj Gori, Husović je kazao da su to apsolutno neutemeljene kritike i da je IZ primjer svim IZ u regionu kako treba da se radi i da se promovišu muslimani u zemlji i svijetu a da muftija Zukorlić treba da riješi prvo probleme u svojoj avliji da bi mogao druge kritikovati. Husović je takođe ponovio da se ne plaši novoformirane stranke Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) u Crnoj Gori, jer je to partija lokalnog karaktera koja se formirala samo sa jednim ciljem a to je da proba ući u Skupštinu opštine Rožaje dok je BS stranka koja ima razvijenu partijsku infrastrukturu u svim Opštinama gdje gravitiraju Bošnjaci.

                                                                                                                                                        Mirsad Azemović

                                                                                                                                                        Portparol OO Rožaje