Na drugom vanrednom zasijedanju u 2012. godini vodila se rasprava o Predlogu zakona o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti. Poslanik Mustafić je uzeo učešće u raspravi povodom ove tačke dnevnog reda u ime kluba poslanika Bošnjačke stranke. Izlaganje možete pogledati u priloženom videu.

5 Responses

 1. Esad

  Jedino što ste uspjeli u sprezi sa DPS om da uradite je da upišete naš narod i jezik u ustav. A ni u tome ne bi uspjeli da nije bilo međunarodnog pritiska. Gdje je opština Petnjica? Gusinje? Šta se desilo sa dijasporom na popisu? Kakav je to zakon koji treba da obezbijedi “ravnopravnost naroda” a čini mogućom situaciju da pola države glasa za nacionalnu partiju manjine a da ona može da ima najviše 3 poslanika? Zove li se neka državna nagrada po Sijariću, Bašiću, Međedoviću,…ili su sve Njegoši i Jevanđelja? Je li to ta “konstitutivnost”? A krstovi na zastavi? A činjenica da se termin BOŠNJAK u udžbenicima istorije za osnovne škole spominje JEDAN put i to u završnom razredu? Sve se plašim da vlast nas kao narod poštuje onoliko koliko poštuje vas kao stranku. A tome i sami doprinosite,ostajući u vlasti.

  Komentariši
  • Admir

   Esade,

   Postaviću Vam pitanje, je li malo to što je Bošnjačka stranka uspjela da uvrsti naš narod i jezik u Ustav Crne Gore? Bilo kako bilo da nije bilo BS danas bi u Ustavu stojalo da je Crna Gora država samo crnogorskog naroda.

   Prije nekoliko mjeseci, u Skupštini Crne Gore, usvojen je zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. BS je imala amandman kojim bi Petnjica i Gusinje automatski postale opštine, ali na žalost, bošnjački predstavnici iz drugih partija su bili protiv i tad je propuštena šansa. Ali mi ćemo nastavit svakako da se borimo da to ostvarimo, jer to je jedan od naših programskih ciljeva.

   Što se tiče izbornog zakona, koji ste pomenuli, nijesto dovoljno upućeni. Ako neka nacionalna partija dobije na izborima glasove za 3,4,5 ili više poslanika imaće koliko i osvoji. Ovo što ste vi naveli važi samo u slučaju da ni jedna partija iz određene nacionalne zajednice ne pređe cenzus od 3%. U tom slučaju zbiraju se svi glasovi partija iz iste nacionalne zajednice koje su osvojile minimum 0,7% i pravi se nova lista i u tom slučaju ta lista ne može osvojiti više od 3 poslanika.

   Ne zove se ni jedna državna nagrada po nekom Bošnjaku, bar meni nije poznato, ali postoje bošnjačke nacionalne nagrade koje dodjeljuje Bošnjački savjet.

   Što se tiče krstova na zastavi i grbu, činjenica je da se BS zalaže za izmjenu postojećih simbola, pokrenuli smo i određene inicijative i istrajaćemo na tome da se državna obeležja usklade sa Ustavom i da se sa njih skinu vjerska objeležja.

   Što se tiče udžbenika u školama to je stvar koju treba Bošnjački savjet da pa preuzme da rešava, jer to su stvari iz njegove nadležnosti.

   Mislite li da će vlast u Crnoj Gori više poštovati bošnjački narod ako BS izađe iz vlast? I da li to od toga zavisi?

   Mislimo da jedna nacionalna partija jedina ako je u vlasti i u institucijama sistema ima mogućnosti nešto da učini za svoj narod. To pokazuje praksa iz cijelog svijeta.

   Selam i svako dobro

   Komentariši
 2. Esad

  Hvala na izdvojenom vremenu i pojašnjenjima.
  Iz perspektive vaših političkih ciljeva i dalje ne vjerujem da ćete ih učestvujuću u vlasti koja se prema njima odnosi ignorisanjem ostvariti ali vam svakako želim svako dobro.
  Dio mojih pitanja bolje da je bio postavljen Bošnjačkom savjetu ali koliko vidim na njihovom sajtu taj savjet ništa i ne radi pa i ne čudi što nam je pozicija u obrazovanju i kulturi nikakva.
  Pozdrav

  Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.