Mladi BS učestvovali na medjunarodnom seminaru ”Ruku pod ruku Balkanu ”(Hand in Hand Balkans)

U organizaciji omladinskog ogranka AK Partije Istanbul , od 11. do 15. maja 2013. godine  je u Turskoj održan seminar pod nazivom  ''Ruku pod ruku Balkanu''. Uz zemlju domaćina na seminaru su bili i predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova,  Makedonije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Albanije. Aktivno učešće uzelo je preko 100 mladih ljudi.

1a

Zahvaljujući Bošnjačkoj stranci  priliku da predstavljaju Crnu Goru i svoj narod dobili su Edina Dešić, Amela Babačić, Zineta Murić i Mirsad Azemović. Cilj 4. po redu medjunarodnog projekta  je bio da se okupe mladi sa Balkana i da kroz konferencije, diskusiju i akademske panel programe iznesu probleme sa kojim se susreće društvo i država iz koje dolaze kao i odnosima države Turske sa zemljama Balkana. Takodje učesnici ovog seminara dobili su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa radom vladajuće AK partija.

1c

Svečanom otvaranju seminara prisustvovali su gradonačelnik Istambula dr Kadir Topbaş , ambasador Makedonije u Turskoj gosp. Muhedin Rustemi kao i mnogi drugi clanovi AK partije. Gradonačelnik Topbaş je na početku poželio ugodan boravak  učesnicima seminara u Istanbulu ,zatim je istakao  važnost održavanja bliskih odnosa Turske sa zemljama Balkana, posebno je podvukao istorijske relacije nekadašnjeg Osmanlijskog carstva sa tim zemljama .

1d

''Odnosi Turske i zemalja Balkana poslije decenija stagnacije idu uzlaznom putanjom. Republika Turska će uvijek biti dobar partner svim zemljama Balkana, posebno nam je stalo da naša braća na Balkanu osjete ljubav koju Turska gaji prema vama. Sigurno će ti odnosi u budućnosti biti  biti još intezivniji kroz razne vidove saradnje . Vjerujem da mladost ima snagu da nosi promjene i zato kažem - hajde ruku pod ruku ka još boljoj budućnosti '', rekao je Topbaş. Jedna dan je izdvojen za posjetu Velike turske narodne skupštine (Medžlis) sa sjedištem u Ankari, gdje je iskorišćena prilika da se prisustvuje plenarnom zasijedanju. Takodje, tom prilikom je upriličeno zajedničko fotografisanje sa premijerom Recep Tayyip Erdoğanom . Seminar je završen  dodjelom sertifikata svim učesnicima.

Medija tim