Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić učestvovao je na Drugom svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu, koji je održan u periodu od 29. maja do 1. juna u Bakuu.

1

Forum je organizovan u okviru Baku procesa za interkulturni dijalog od strane Ministarstva kulture i turizma Vlade Republike Azerbejdžan, u saradnji sa  Organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija -  „UNESCO“, UN Alijansom civilizacija, UN Svjetskom turističkom organizacijom, Savjetom Evrope i  organizacijom  „ISESCO“, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Azerbejdžan Ilham Alijeva. Na ceremoniji otvaranja, predsjednik Alijev je kazao da je održavanje ovog forma nastavak aktivnosti u okviru „Baku procesa“ započetih 2008. godine s ciljem daljeg unapređenja intekulturnog dijaloga i međusobne saradnje u eri globalizacije. Alijev je takođe kazao da se aktivnosti na planu jačanja interkulturalnog dijaloga ne smiju samo svoditi na organizovanje foruma već da je potrpebno pripremiti i sprovesti mnoštvo aktivnosti kako bi se unaprijedio interkulturalni dijalog.

4

Tokom foruma diskusija je okviru različitih sesija vođena na teme: „Kulturni putevi u Jugoistočnoj Evropi, regionu Crnog mora i Kavkaza - zajedničko naslijeđe, zajednička odgovornost, održiva budućnost“, “Nova era Globalizacije – hibridnost u kulturi u svijetu koji se mijenja”, “Kako pridobiti podršku javnosti za kulturni diverzitet”, “Interkulturalni dijalog kroz učenje istorije -  najbolje prakse i izazovi”, “Turizam kao glavni pokretač zajedničkog razumijevanja i tolerancije među narodima i kulturama” i “Uloga korporativnog sektora u promociji interkulturalnog dijaloga i diverziteta”. Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić, zajedno sa učesnicima foruma, posjetio je i regiju Gabala i grad Šeki, koji su prepoznati kao oblasti sa bogatom drevnom istorijom. Tokom boravka u Azerbejdžanu, potpredsjednik Mustafić imao je i susret sa vrhovnim vjerskim poglavarom Alahšukurom Pašazadeom. Tom prilikom je istaknuto da odnosi Crne Gore i Republike Azerbejdžan napreduju u političkom , privrednom i kulturnom planu.

2

Drugi svjetski forum o interkulturnom dijalogu okupio je brojne visoke zvaničnike iz cijelog svijeta, a između ostalih forumu su prisustvovali i ministri nauke i kulture u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović i Branislav Mićunović kao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.