U okviru projekta Regionalna akademija za demokratiju (RAD), u Subotici je od 23-26. februara 2013. održan seminar na temu „Reforma sektora bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, na kome su učestvovali predstavnici vlada, parlamenta i nevladinih organizacija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Kosova i Albanije.

Subotica 2

Cilj ovog projekta jeste doprinos regionalnoj saradnji Zapadnog Balkana u oblasti demokratije, ljudskih prava, pravosuđa i izgradnje institucija jačanjem kapaciteta nove generacije političkih lidera i putem omogućavanja obostranog razumevanja i saradnje.

Uvodno izlaganje na seminaru imao je direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino koji je rekao da ovaj region povezuju mnogi zajednički problemi i izazovi i da zato treba da se traže i zajednička rješenja. Sanino je ocijenio da je 2012. godina bila izuzetno dobra za proširenje EU i da su pregovori s Hrvatskom bili signal i drugim zemljama u regionu da se EU drži obećanja kada ima pouzdanog partnera.

Subotica nije slučajno izabrana da bude domaćin jednog ovako važnog seminara. Kroz vekove zajedničkog života i uz poštovanje etničke, verske i jezičke različitosti, grad Subotica prihvatio je različitost kao svoj vodeći princip bez obzira na pojmove relativne većine ili manjine. U Subotici, postoji 21 etnička grupa među kojima su Srbi, Mađari, Hrvati i Bunjevci najbrojniji, i da čak i tokom turbulentnih devedesetih Subotica nije doživela etničke sukobe koji su preovladavali u region – rekao je gradonačelnik Subotice Modest Dulić

Subotica 1

Na seminaru ispred Bošnjačke stranke prisustvovao je poslanik Kemal Zoronjić. Pored Zoronjića, prisustvovali su i poslanici Genci Nimanbegu (Forca), Slaven Radunović (DF) i Dritan Abazović (Pozitivna CG).

Projekat je podržan od strane EU, a organizovao ga je Beogradski fond za političku izuzetnost, u saradnji sa šest škola političkih studija Savjeta Evrope sa Zapadnog Balkana.

Poslanički klub BS.