Ministar životne sredine i urbanizma  u Turskoj Vladi Idriz Guludže obišao je Bar i Ulcinj, a tokom ove posjete  domaćin  je bio Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore, koji je ujedno i predsjednik Grupe prijateljstva parlamenata Crne Gore i Turske.

ministar i mustafic u obilasku starog bara

Ministar Guludže  je,  sa delegacijom u kojoj su bili  i ambasador Turske Mehmed Nijazi Tanilir, direktor organizacije TIKA za Crnu Goru Mustafa Jazidži,  direktor državne Uprave za zemljišne registre i katastar Davut Gunej  sa saradnicima, obišao Stari Bar, zdanje Islamskog centra,  objekat rekonstruisane Škanjevića džamije i Omerbašića džamiju i razgovarao sa  glavnim imamom Mujdinom Milaimijem, predsjednikom Odbora Islamske zajednice Ćazimom Alkovićem, predsjednikom Odbora za izgradnju Islamskog centra Bajazitom Karadjuzovićem, članovima ovih odbora i vjerskim službenicima .

Potpredsjednik  Suljo Mustafić je kazao da su odnosi dvije države  veoma dobri, i na političkom i na društvenom planu, da je Turska pouzdan partner Crnoj Gori na  njenom putu u NATO i evropske integracije, te da je da je sve više ekonomskih investicija u Crnoj Gori i da se značajan broj studenata školuje na univerzitetima u Turskoj.

Mustafić  se zahvalio turskim zvaničnicima na  veoma važnim projektima koji se u saradnji sa turskom agencijom TIKA realizuju u Baru.

– Islamski centar započeli smo sredstvima naših donatora i doveli ga do odredjene faze, ali zahvaljujući organizaciji TIKA i turskoj Vladi uspjeli smo da ga dovršimo i vidimo u ovakvom sjaju. Sigurni smo da će kroz našu dalju saradnju biti realizovani i planirani projekti  u oblasti unaprijedjenja  poljoprivrede, školstva, sporta i zdravstva, koji od značaja za sve gradjane Bara – kazao je Mustafić, napominjući da je Bar grad multivjerskog i multinacionalnog sklada, sa sačuvanim nasljedjem  osmanlijske kulture.

u obilasku islamkoog centra

Glavni imam Mujdin Milaimi ukazao je na značaj višenamjenskih funkcija Islamskog centra-molitvenog prostora, obrazovnih objekata, obdaništa,  bibiloteka, kongresne sale, restorana.

-Ovaj objekat je izgradjen na vakufskom zemljištu, vlasništvu Islamske zajednice  i jedan je od najmodernijih objeakta ovakve vrste u regionu, te će služiti vjernicima u Baru, ali i šire- kazao je Milaimi.

Ministar Guludže  je iskazao da je impresioniran  planiranim sadržajima Islamskog centra i, ukupno, sačuvanim islamskim i osmanlijskim nasljeđem u Baru.

-Imate veoma lijepu obalu i prostor koji treba sačuvati, kroz održivi razvoj i ravnotežu koja se neće narušiti. Sa predstavnicma vaše Vlade dogovorili smo konkretnu saradnju u više oblasti.Sto se nasljedja tice,naše zemljisne knjige i dokumenta koja se tiču Bara i drugih gradova u Crnoj Gori, iz osmanlijskog perioda, učinicemo  dostupnim u narednom periodu- kazao je ministar Guludže

On je kazao da je uvjeren da će , u narednom periodu, saradnja svije države biti još intezivnija, jer Turska poklanja posebnu pažnju odnosima sa zemljama Balkana.

Ministar Guludže i njegovi saradnici  obišli su potom i Ulcinj gdje su razgovarali sa predsjednikom Opštine Fatmirom Djekom , njegovim saradnicima i poslanicima u Skupštini Crne Gore iz Ulcinja.

ministar u islamskom centru