U okviru posjete Republici Turskoj, potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović sastao sa ministrom za razvoj Turske Dževdetom Jilmazom (Cevdet Yilmaz).

Rafet Husović sa saradnicima razgovarao sa ministrom za razvoj Turske Dževdetom Jilmazom

Rafet Husović sa saradnicima razgovarao sa ministrom za razvoj Turske Dževdetom Jilmazom

Ministar Jilmaz je izrazio zadovoljstvo posjetom i ukazao na odlične odnose između Turske i Crne Gore.

„Crna Gora je lijepa zemlja, iako mala veoma bogata prirodnim resursima. Turska usmjerava veliku pažnju u očuvanju i razvoju odnosa dvije države, a dobri sveukupni odnosi će rezultirati i unapređenju ekonomske saradnje, na čemu u narednom periodu treba posvetiti posebnu pažnju“ – kazao je Jilmaz.

Potpredsjednik Husović istakao da je saradnja Crne Gore i Turske sveobuhvatno dobra, ali je treba još dodatno unaprijediti naročito na ekonomskom planu. Naglasio je da je Crna Gora lider u regionu kada su u pitanju poreske olakšice i podsticajne mjere za investitore u Crnoj Gori. Bilo je riječi i o zainteresovanosti turskih firmi za izgradnju auto puta Bar-Boljari.

„Očekujemo nastavak dobre saranje na ekonomskom planu, koji bi dodatno bio unaprijeđen i potpomognut prisustvom Zirat banke u Crnoj Gori. “ – istakao je Husović.

Potpredsjednik Husović pozvao je ministra Jilmaza da u što skorije vrijeme posjeti Crnu Goru gdje bi bio organizovan poslovni forum na kojem bi bili predstavljeni privredni potencijali i resursi Crne Gore i povoljnosti koje Crna Gora nudi stranim investitorima, što je on sa zadovoljstvom i prihvatio.

Potpredsjednik Husović je sa saradnicima posjetio Razvojnu agenciju Ankare (Ankara Kalkinma Ajansi) gdje se susreo sa generalnim sekretarom agencije Asimom Baldžijem (Asim Balci) koji ga je upoznao sa aktivnostima i načinom funkcionisanja agencije.

Potpredsjednik Husović je sa saradnicima posjetio Razvojnu agenciju Ankare (Ankara Kalkinma Ajansi)

Potpredsjednik Husović je sa saradnicima posjetio Razvojnu agenciju Ankare (Ankara Kalkinma Ajansi)

Posjetio je i organizovanu industrijsku zonu OSTIM gdje ga je predsjednik Upravnog odbora ove industriske zone gos. Orhanom Ajdinom (Orhan Aydin) sa saradnicima upoznao sa kapacitetima OSTIM-a koji broji više od 5000 malih i srednjih preduzeća iz različitih industrijskih oblasti i izrazi spremnost za eventualno otvaranje predstavništva OSTIM-a na Balkanu sa sjedištem u Crnoj Gori.

Drugog dana posjete, potpredsjednik Husović sa saradnicima posjetio je tursku direkciju za podsticaj malih i srednjih „KOSGEB“, gdje je razgovarao sa Mustafom Kaplanom, predsjednikom direkcije, koji ga je upoznao sa načinom funkcionisanja direkcije kao i aktivnostima usmerenim na podstcaje i podrušku malim i srednjim preduzećima.

Potpredsjednik Husović sa saradnicima posjetio je tursku direkciju za podsticaj malih i srednjih „KOSGEB“

Potpredsjednik Husović sa saradnicima posjetio je tursku direkciju za podsticaj malih i srednjih „KOSGEB“

Tokom razgovara, obje strane su istakle dobre odnose dvije države na svim nivoima, koje treba i dalje unapređivati. Dogovoreno je da u skorije vrijeme KOSGEB uputi svoju delegaciju u Crnu Goru gdje će biti razmotrene mogućnosti dalje saradnje kao i zajedničko realizovanje prokata vezanih za podršku malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori.

Sa sastanka u centrali turskog Crvenog polumjeseca

Sa sastanka u centrali turskog Crvenog polumjeseca

Svoju posjetu Turskoj, potpredsjednik Husović je završio posjetom centrali turskog Crvenog polumjeseca, gdje se sastao sa potpredsjednikom Crvenog polumjeseca Ismailom Turunčom (Ismail Turunc). Husović se zahvalio gospodinu Turunču na pomoći koju je Crveni polumjesec uputio Crnoj Gori za vrijeme elementarnih nepogoda uslijed poplava koje su Crnu Goru zadesile 2010. godine i pozvao Crveni polumjesec da i dalje bude aktivan na humanitarnom planu u Crnoj Gori kroz zajedničke projetket sa humanitarnim organizacijama u Crnoj Gori.

Kabinet potpredsjednika