Dijaspora treba da ima predstavnika u crnogorskom parlamentu, koji bi zastupao interese iseljenika, izjavio je predsjednik Bošnjačke stranke i ministar bez portfelja Rafet Husović.

On je, u intervjuu magazinu “Fokus”, koji štampaju iseljenici iz Crne Gore u SAD, kazao da država treba da popiše crnogorsku dijasporu u svijetu, napominjući da samo u Njujorku ima 30.000 Bošnjaka iz Crne Gore.

Rafet Husović

Rafet Husović

“Zašto, recimo, ne omogućiti našim iseljenicima, koji imaju biračko pravo u Crnoj Gori, da glasaju na izborima u zemljama u kojima žive? Zar ne bi bilo prirodno da i u našem parlamentu bude poslanik koji bi bio predstavnik dijaspore i koji bi najbolje znao da, u njihovo ime govori o njihovim potrebama? Crna Gora ima ne samo potrebe već i interesa da, mnogo više nego do sada, posveti pažnje dijaspori”, kazao je Husović.

On je ocijenio da država treba da animira dijasporu da ulaže u Crnu Goru, ali i da radi na promociji države u inostranstvu. Među iseljenicima iz Crne Gore, istakao je Husović, stvaraju se veoma uticajne grupe lobista koje su spremne da pomognu jačanju međunarodnog ugleda Crne Gore.

Komentarišući položaj manjina u Crnoj Gori, Husović je ocijenio da je nakon referenduma u državnoj administraciji porastao broj bošnjačko-muslimanskih kadrova, iako bi taj broj trebalo da bude veći.

Predsjednik BS je kazao i da njegova stranka vidi velike mogućnosti u prekograničnoj regiji Sandžak, navodeći kao primjer saradnju opština na tom prostoru, zaštitu i očuvanja životne sredine, izgradnju infrastrukture… On je pojasnio da BS tretira pitanje Sandžaka isključivo kao prekograničnu regiju sa transparentnom granicom i slobodnim protokom ljudi, robe i kapitala.

“Ovu regiju smo nedavno promovisali i u Briselu, ministar Sulejman Ugljanin i ja, uz saglasnost obje vlade – Crne Gore i Srbije. Očekujemo da turistička Strategija prekogranične regije Sandžak bude završena krajem marta i promovisana u Briselu. Tako ćemo približiti preko 400 pristupnih evropskih fondova”, najavio je Husović.

(vijesti.me)