Delegaciju Bošnjačke stranke u čijem sastavu su predsjednik BS i ministar u Vladi Rafet Husović i poslanici Suljo Mustafić i dr Amer Halilović, primili su danas u odvojenim posjetama predsjednik republike Turske Abdulah Gul i premijer Redžep Tajip Erdogan.

Predsjenik Gul je kazao da poseban doprinos dobrim odnosima dvije države  daju Bošnjaci iz Crne Gore i njhove porodične i tradicionalne veze sa Turskom.

Husović, Halilović i Mustafić sa Predsjednikom Turske Abdulahom Gulom

Husović, Halilović i Mustafić sa Predsjednikom Turske Abdulahom Gulom

– I naša i vaša zemlja znaju da ste vi most u odnosima dvije države. Značajno je da vaši predstavnici budu u institucijama sistema, kako bi lakše i bolje mogli da sarađujemo na ekonomskom, političkom, kulturnom i obrazovnom planu – kazao je Gul.

Predsjednik Gul je kazao i da sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem ima prijateljske i bliske odnose i dobru saradnju.

Predsjednik BS Rafet Husović kazao je da su dobrim odnosima Crne Gore i Turske posebno zadovoljni pripadnici bošnjačkog naroda.

– Vaša posjeta Crnoj Gori bila je istorijska i otvorila je novu stranicu u odnosima dvije države, koji se stalno unaprijedjuju. Vjerujemo da će dobre političke odnose pratiti sve bolji ekonomski odnosi i realizacija zajedničkih projekata – kazao je Husović

Husović je dodao da Bošnjačka stranka kao partner u vlasti daje punu podršku evropskim i NATO integracijama Crne Gore, kao i da se zalaže za zaštitu nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan je istakao da je turska politika okrenuta Balkanu sa ciljem rješavanja problema i razvoja dobrosusjedskih odnosa.

Rafet Husović - Recep Tayyip Erdoğan

Rafet Husović - Recep Tayyip Erdoğan

– Naša je želja da pomognemo u prevazilaženju, a ne u stvaranju problema. Želimo da budemo prisutni i na ekonomskom planu i u investicijama u Crnoj Gori – kazao je Erdogan.

Ministar Husović je zahvalio premijeru na prijemu na najvišem nivou prilikom posjete Turskoj i podsjetio na značaj ulaganja turskih investitora u Crnu Goru.

– Naša država ima dobre resurse i otvorena je za ulaganja i pozivam turske investitore da budu više prisutni u Crnoj Gori. – istakao je Husović

Delegacija Bošnjačke stranke posjetila je i Vladinu ageniciju TIKA i razgovarala sa njenim generalnim direktorom Serdarom Čamom, a planirane su posjete i drugim značajnim državnim institucijama i  udruženjima Bošnjaka u Turskoj.

Informativna služba BS