Povodom teksta u dnevnim novinama „Dan“ objavljenim 20.01.2013. Forum mladih BS u Pljevljima želi da ukaže na niz neistina i nepravilnosti iznesenih u tekstu, što znatno pokazuje i neprofesionalnost kako medija, tako i neozbiljnost organizacije „Amnesti“.

Emir Pilav

Emir Pilav

Rad FM je javan i transparentan što je dokazano u nizu aktivnosti koje su realizovane tokom više od godine postojanja ovog Foruma. Svojim radom Forum niti u jednom aspektu nije , niti uvrijedio niti degradirao bilo koju nacionalnu skupinu u Pljevljima, a i šire.

U tekstu se navodi kako je Forum mladih, po riječima predstavnika iz organizacije „Amnesti“ pokazao „netoleranciju prema pravoslavnom življu“.Ovde je potrebno istaći dvije ključne stvari:
Prva stvar se ogleda u tome da predstavnici organizacije uopšte nisu ni pročitali saopštenje od strane FM, tačnije neuspješno se pokušava stvoriti negativna klima i netrpeljivost među građanima Pljevalja. Naime kako u saopštenju stoji:

Forum Mladih oštro osuđuje svako glorifikovanje BILO KOG ZLOČINA  kao i promovisanje ovakvih iskrivljenih razmišljanja namjenskih upućenih prema BILO KOJOJ GRUPI ILI POJEDINCU. Smatramo da ovim stvarima nije mjesto u 21-om vijeku i da zasigurno nije mjesto u Pljevljima koja su oduvijek zračila reputacijom grada mira, sloge i tolerancije i koja teže ka evropskom putu.“ 

Druga  stvar, krajnje je komično kako se pokušavaju opravdati ovakvi postupci time da je ovo lik Petra II Petrovića Njegoša a ne četničkog vojvode i zločinca Boža Bjelice.Krajnje je očigledno da pomenuti grafit ni približno ne sliči liku Petra II Petrovića Njegoša, i povodom toga apelujemo na pomenutu organizaciju da javnosti dostavi fotografiju na osnovu koje je urađen grafit, pošto ovaj grafit najviše sliči fotografiji Boža Bjelice. Bitno je napomenuti to da je na prvo protivljenje ovom grafitu, grafit izmjenjen, čime je premaskirana kokarda na šubari.

Uklonjeni grafit i fotografija Boža Bjelice

Uklonjeni grafit i fotografija Boža Bjelice

 

Ono što smo primjetili u saopštenju je pokušaj da se FM poveže sa skorijim dolaskom muftije Muamera Zukorlića, stoga izjavljujemo sljedeće:

FM niti u jednom trenutku nije učestvovao u organizaciji dolaska  muftije Muamera Zukorlića niti je na bilo koji način povezan sa radom i djelovanjem istog. FM mladih svoje akcije sprovodi uz statut Bošnjačke stranke uz saradnju sa brojnim institucijama i organizacijama. Smatram da su ovakve izjave ishitrene i da zasigurno pokušavaju da diskredituju rad FM. Ovim putem Vas pozivamo da sve informacije o djelanju muftije Zukorlića potražite u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji gdje zasigurno možete dobiti informacije zbog čega i radi koga obavlja posjete, od kojih je i posjeta Pljevljima.

Na kraju, FM posebno želi da se zahvali  ambasadoru BiH u Crnoj Gori , gospodinu IZMIRU TALIĆU koji je, na osnovu dopisa FM, uputio zvanični dopis Opštini Pljevlja kao i lokalnoj upravi na usvajanju sugestije FM.

                                                                                                       Predsjednik FM OO u Pljevljima
Emir Pilav