Predsjednik Fondacije „Barak Obama Husein Senior“ Malik  Obama  posjetio je Opstinu Bar  i obišao novoizgrađeni  Islamski centar . Sa Obamom, koji je u Crnoj Gori gost „Balkanskog kluba mira“ čiji je i počasni predsjednik, bio je i predsjednik ove međunarodne organizacije sa sjedištem u Podgorici  Osmo Vatres. Domacin susreta u Baru bio je Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupstine Crne Gore i  clan rukovodstva Balkanskog kluba mira .

IMG_4664

Potpredsjednik Skupstine Crne Gore je kazao da je grad Bar primjer medjuetnickog suzivota ljudi, te da je to model na kome je Crna Gora u teskim vremenima uspjela ocuvati svoju stabilnost.

-Pripadnici manjinskih naroda su dali veliki doprinos ocuvanju tog medjunacionalnog sklada i u obnovi drzavnosti i samim tim potvrdili svoje duboko utemeljenje u drustveno bice ove drzave.Podrzavamo sve napredne procese i zelimo jacanje odnosa sa nasim partnerima na putu evropskih i atlanskih integracija. Sjedinjene americke drzave, u kojima zivi veliki broj nasih sunarodnika, a  na cijem se celu nalazi Vas brat su nas pouzdani partner u tim integracijama.-kazao je Mustafic.

Obama je domaćine upoznao da Fondacija, čiji je osnivač, njeguje uspomenu na djelo Baraka Obame Starijeg (1936-1982), prvog afričkog studenta koji je završio studije na Harvardu,  jednog od pokretača privrednog razvoja Kenije i zvaničnika njene Vlade.

obama na presu u islamskom centru

-Predsjednik SAD  Barak Obama i ja smo njegovi sinovi iz dva braka. Osnovni cilj naše Fondacije je da obezbijedimo mir i dobre uslove za život svim ljudima gdje god se oni nalazili. Prošle godine sam bio u Makedoniji i Srbiji, sada  sam u Crnoj Gori gdje smo devetog maja na Dan pobjede nad fašizmom potpisali Deklaraciju o svjetskom miru, na šta sam veoma ponosan -kazao je Obama.

Obama je  obišao  Islamski centar u Starom Baru gdje je  obavio redovnu molitvu. U razgovoru sa domaćinima, iskazao je odusevljenje barskim multuetnickim i kulturnim nasljedjem i najavio je ličnu i podršku Fondacije  humanitarnim i socijalnim  projektima koje će Balkanski klub mira realizovati u Baru.