Andrej Nikolaidis

Andrej Nikolaidis

Bošnjačka stranka osudjuje neprimjerenu hajku koja se sprovodi nad piscem i intelektualcem Andrejom Nikolaidisom. U ovom slučaju nije riječ o Andreju Nikolaidisu političkom savjetniku predsjednika Skupštine Crne Gore, već o značajnom autoru koji je od početka svog književnog stvaralaštva bio predstavnik otvorene i antiratne Crne Gore, u čijim se riječima snažno osjećala oštra kritika zločinačkih umotvorina devedesetih godina proteklog stoljeća.. Aktuelne napade na književnika i publicistu Andreja Nikolaidisa doživljavamo kao napad na slobodu mišljenja i govora u Crnoj Gori. Nije na odmet pomenuti da je Crna Gora tek u skorijoj prošlosti došla do poštovanja ove važne demokratske tekovine, i da konstantno postoje napori da se ona nanovo sputa. Ove napade tumačimo i kao pokušaj da se Nikolaidis osudi za ono za šta se borio od početka svog književnog angažmana - za slobodu mišljenja i govora – a Crna Gora tako vrati u talog devedesetih godina XX vijeka, i zaustave njeni demokratski i evropski iskoraci. Uvažavajući realnost postojanja Republike Srpske kao jednog od entiteta medjunarodno priznate države BiH, ne smije se zaboraviti da je u temeljima te tvorevine, pored ostalog, i zločin i etničko čišćenje nad Bošnjacima, što je potvrdjeno i presudama Haškog tribunala. Neprimjereno je osudjivati autora književne metafore kojom podsjeća na  historijsku realnost, ma koliko ona bila bolna za one koji žele da  zaborave da su bili učesnici ovog ratnog i zločinačkog projekta.  

Media Tim Bošnjačke stranke 

6 Responses

 1. mujo

  svaka čast da se nekpo sjetio da podrži ovog poznatog borca za pravdu ik za istinui

  Komentariši
 2. Dzevad

  Ja sam nedavno poceo da gledam i citam vase objave na vasoj stranici.Nemam primjedbi na vas rad. Samo nastavite dalje raditi.(Istina i samo istina)?

  Komentariši
 3. groucho marx

  Mislim da je dobar potez što je BS reagovala i osudila hajku na Nikolaidisa. Kada je jedno svješteno lice sa tog ,famoznog’ skupa u ,RS’ reklo da je RS najmlađa Srpska država, što po mom mišljenju znači isto što i poziv na rat, jer izjave takvog tipa mogu da destabilizuju cijeli region i ozbiljno prijete miru na ovim prostorima, to su dakle, svi prihvatili kao nešto normalno i neproblematično, a za daleko benigniju stvar poput Nikolaidisovog stava digla se prava medijska i državna hajka.

  Komentariši
 4. Esad

  Konačno da jedna stranka koja zastupa Bošnjake bez straha i kompleksa podrži ono što je istina.
  Svaka čast,dosta smo ćutali.

  Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.