Odluka Evropskog savjeta za opšte poslove da odobri otpočinjanje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom za članstvo u Evropskoj uniji, jeste pozitivan impuls  i podstrek za reforme u Crnoj Gori, ali i dokaz da su odnosi između Crne Gore i Evropske unije u stalnom usponu.

 Bošnjačka stranka se raduje ovakvim zaključcima i gleda na njih kao na ohrabrenje i potvrdu da Crne Gora ide sigurno ka članstvu u Evropskoj uniji. Otvaranje pristupnih pregovora, kao uspjeh čitavog društva biće značajan datum u historiji Crne Gore.

Odluka Evropske unije o otvaranju pregovora o pristupanju s Crnom Gorom ima značaj ne samo za Crnu Goru, nego i za druge države Procesa stabilizacije i pridruživanja. Nakon završetka pristupnih pregovora sa Hrvatskom, Crna Gora je prva država Procesa stabilizacije i pridruživanja koja ulazi u sljedeću i najzahtjevniju fazu pristupanja EU.

Činjenica je da je u oblasti sedam ključnih prioriteta zabilježen napredak, ali određene slabosti su i dalje ostale. Jasno je da moramo više i sveobuhvatnije raditi na osnaživanju institucija i vladavini prava, posebno u oblasti koja se tiče osnovnih prava i sloboda. Takodje, moraju se osnažiti kapaciteti pravosudja, kako se ne bi ponavljale skaradne i nepravedne presude kakve su bile i one koje su donesene na štetu bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Takođe, očekujemo da u pregovaračkom procesu bude uključen veći broj eksperata iz bošnjačkog naroda, jer želimo i možemo,  i u institucijama koje se bave ovim poslom, dati značajan doprinos.

Bošnjačka stranka je uvjerena da će pregovori za članstvo u Evropskoj uniji stvoriti okruženje za brži i stabilan razvoj, prosperitet I socijalnu sigurnost i za sve građane Crne Gore, uključujući i stalan razvoj tržišne konkurentnosti zasnovane na znanju, nauci i istraživanju.

 

Media tim BS