Delegacija Bošnjačke stranke u kojoj se nalazi i poslanik Kemal Zoronjić, učestvuje na ovogodišnjem Maršu mira i prisustvovaće dženazi i komemoraciji, za 175 žrtava srebreničkog masakra, čiji  se posmrtni ostaci sahranjuju ove godine na mezarju u Potočarima.

simbol-sjecanja-na-genocid

Prošlo je 19 godina od najvećeg i najmasovnijeg zločina nakon Drugog svjetskog rata. Današnji Dan sjećanja na genocide u Srebrenici, podsjećanje je na 11. jul 1995, kada je tzv. Vojska republike Srpske, počela najsvirepije i sistemsko ubijanje muškaraca, djece i starih i oni koji nisu mogli da se brane, a samo zato što su pripadali bošnjačkom narodu.

 

Ovog 11. jula porodice 175 žrtava stravičnog zločina sahraniće svoje najmilije u Memorijalnom centru u Potočarima, gdje je do sada smiraj duše našlo preko 6.200 žrtava. Najmlađa žrtva kojoj će se danas klanjati dženaza jeste dječak Senad Beganović koji je imao svega 14 godina kada je ubijen.

Bošnjačka stranka i bošnjački narod u Crnoj Gori istinski saosjeća sa bolom porodica žrtava srebreničkog genocida. Bolom, koji ne mogu izbrisati ni pravosudne osude Haškog tribunala, ni decenije koje prolaze. Mezarje i Memorijalni centar ostaće kao spomenik  surovog zločina koji se odigrao pred očima cjelokupne međunarodne zajednice, ali i kao opomena da naše različitosti ne smiju biti povod za bilo kakav sukob ili za stradanje hiljada nevinih.

Ovo je jedan od datuma kada se prisjećamo svih nevinih žrtava 90-tih godina prošlog vijeka koji su stradali na prostorima bivše Jugoslavije. Među njima, nije mali broj onih koji su bili žrtve nemilih događaja koji su se desili na teritoriji Crne Gore ili nad njenim građanima: Štrpci, Bukovica, Kaluđerski laz, deportacija bošnjačkih izbjeglica.

Bošnjačka stranka je uvjerena da će prije ili kasnije svi počinioci, kao i nalogodavci ovih nedjela odgovarati pred nadležnim sudskim organima. U tom pravcu, Skupština Crne Gore je napravila iskorak usvajanjem Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, međutim, neophodno je ubrazati sudske procese, ne bi li i porodice žrtava dobile kakvu-takvu satisfakciju.

Podsjećanje na 11. juli, jeste istinski iskaz saosjećanja sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici, ali i podsjećanje na sve nevine žrtve ratova 90-ih, kao i na potrebu institucionalnog suočavanja sa tim zločinima, kroz njihovo konačno i pravosnažno procesuiranje.