Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanik Dritan Abazović, učestvovali su na konferenciji: „Doprinos parlamenata NATO proširenju“, koju je povodom desete godišnjice od pristupanja NATO alijansi Litvanije, organizovao Seimas u Viljnusu.

IMAG2528

Na konferenciji je bilo riječi o perspektivama i implikacijama mogućeg NATO proširenja u svijetlu novih bezbjednosnih izazova, u susret NATO Samitu koji će biti održan ove godine, kao i o evropskim državama i njihovom putu ka evroatlantskim integracijama nakon hladnog rata, ulozi parlamenata i glavnim izazovima u tom procesu. Predsjednica Seimasa Litvanije Loreta Graužiniene, otvarajući radni dio konferencije, obratila se učesnicima . Ističući važnost članstva Litvanije u NATO alijansi, predsjednica Graužiniene je podsjetila na doprinos koji je NATO imao u očuvanju mira i stabilnosti u Litvaniji. Predsjednica Seimasa je takođe iskzala stav, da se proširenjem NATO doprinosi učvršćivanju Alijanse i proširivanju osigurane zone mira, bezbjednosti i demokratije. U okviru sesije koja se ticala NATO proširenja, učesnicima konferencije obratili su se i potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić i poslanik Dritan Abazović. Tom prilikom, potpredsjednik Mustafić informisao je učesnike konferencije o aktivnostima i uspjesima Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, ukazujući na neophodnost jačanja uloge Skupštine Crne Gore u ovom procesu, posebno u dijelu informisanja građanja o benefitima članstva u alijansi. Napominjući da su procesi evropskih i evroatlanskih integracija međusobno povezani i kompatibilni, Mustafić je iskoristio priliku da pozove kolege parlamentarce, predstavnike država članica NATO, da podrže aspiracije države Crne Gore usmjerene ka članstvu u NATO alijansi. “Crna Gora je faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu , u isto vrijeme važan i pouzdan partner NATO alijanse. U tom smislu, očekujem da Crna Gora dobije poziv za članstvo, na predstojećem NATO samitu u Velsu”, zaključio je Mustafić.

IMAG2522

U svom obraćanju, poslanik Abazović je takođe zatražio podršku evroatlanskom putu Crne Gore i izrazio očekivanje da će na predstojećem samitu NATO-a uslijediti poziv Crnoj Gori za članstvo u alijansi. Abazović je naglasio da će pristupanjem NATO savezu Crna Gora biti u krugu država koje dijele iste demokratske vrijednosti i da će članstvo ubrzati proces reformi i demokratizacije društva u Crnoj Gori. Između ostalih, učesnicima konferencije obratili su se i Linas Linkevičius, ministar vanjskih poslova Litvanje, ministar odbrane Litvanije Juozas Olekas, Karl Lamers, potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO i Adam Šif (Adam Schiff) član Predstavničkog doma Parlamenta Sjedinjenih Američkih Država - SAD. Međunarodna konferencija u Viljnusu okupila je veliki broj predstavnika parlamenata zemalja članica NATO kao i parlamentaraca iz država aspiranata za članstvo u Alijansi, koji su imali priliku da u svijetlu ovogodišnjeg obilježavanja jubileja od učlanjenja u NATO savez za više država Evrope.

KABINET POTPREDSJEDNIKA