Poslanik Bošnjačke stranke  Suljo Mustafić , odbornik u Skupštini Glavnog grada dr Nedžad Drešević i professor Medrese “Mehmed Fatih” Sadmir Hadžijić, zajedno sa zvanicama iz Kosova, Makedonije i Bosne i Hercegovine, tokom posjete Izmiru, primio je  premijer Turske Redžep Tajib Erdogan.

MUSTAFIC NA PRIJEMU KOD ERDOGANA, 10.08.2014.

Mustafić, Drešević i Hadžijić su ukazali da su  odnosi Crne Gore i Turske veoma dobri,  u političkoj,  društvenoj i ekonomskoj oblasti i zahvalili se Erdoganu i na njegovom ličnom doprinosu u jačanju tih odnosa.

-Pored intezivnih kontakata naših zvaničnika, sve više vaših privrednika iskazuje zainteresovanosti za ulaganja, posebno ističem podršku različitim projektima koje su ostvarene preko Vladine agencije TIKA, u različitim krajevima Crne Gore.  Zahvaljujući tome obnovljeni su brojni istorijski objekti, opremljene bolnice, sanirani domovi zdravlja, školski objekti. Najnoviji primjer je otvaranje višenamjenskog  Islamskog kulturnog centra u Baru, koji je u najvećem dijelu realizovan uz podršku vaše Vladine agencije- kazao je poslanik BS Suljo Mustafić.

Premijer Erdogan je kazao da Turska želi jačanje prijateljskih veza sa Crnom Gorom I sa svim zemljama Balkana, te da očekuje da će se, u narednom periodu, još više  osnažiti ekonomski odnosi i povećati privredna ulaganja.

DRESEVIC NA PRIJEMU KOD ERDOGANA

Članovi delegacije upoznali su se sa  stanjem iseljeničkih grupacija  u oblasti Izmira, u nekoliko tamošnjih opština, gdje prema procjenama, živi blizu milion potomaka iseljenika sa Balkana, uglavnom Bošnjaka i Albanaca, od čega je iz Crne Gore porijeklom više desetina hiljada.

Tokom obilaska egejske oblasti, delegacija je obišla   iseljenička udruženja u  gradovima Ajvalik, Gomeč, Kučuk Koj I Tekirda u kojima pretežno žive iseljenici iz Crne Gore, koji su te prostore naselili još početkom 20. vijeka, neposredno nakon balkanskih ratova.

Delegacija je posjetila I iseljenike u  istanbuskim opštinama Pendik I Ejup, a  u opštini Bajram- paša, i novotovoreno zdanje koje su izgradili ovdašnji iseljenici,u okviru kojeg se nalazi škola, kongresna sala,galerijski I izložbeni prostor, etno muzej I restoran.

Predsjednik  udruženja  Zahid Bujukbajrak, I članovi rukovodstva Hilmo Murić I Erdžan Gul  ukazali su na značaj organizovanosti  I bolje umreženosti iseljenika, koji su veoma brojni u Istanbulu, u kojem, živi više od milion iseljenika sa područja Balkana.

Potpredsjednik Mustafić je iskazao poštovanje za veoma uspješne aktivnosti I organizaciju iseljenika, u cilju očuvanja svog identiteta, običaja I jezika.

-Zadivljujuće je kako su naši iseljenici , u veoma teškim okolnostima, kroz nekoliko generacija, uspjeli očuvati svoj identitet, a u isto vrijeme  napredovali u  društvenom I privrednom ambijentu postajući  uvaženi gradjani današnje napredne i prosperitetneTurske.  Vaša udruženja su dobar osnov za čuvanje vašeg identiteta, a isto vrijeme najbolji način za komunikaciju sa državama iz kojih potičete.   Crna Gora sve više postaje  svjesna potrebe I značaja  unaprijedjenja saradnje sa iseljenicima, u pripremi su i Zakon o iseljeništvu I jačanje instititucija koje se bave ovim pitanjima. Nastojaćemo da  sa parlamentarnog nivoa što više afirmišemo I podstičemo saradnju  I jačanje medjusobnih veza- kazao je Mustafić.

SA ISLJENICIMA U ISTANBULSKOJ OPSTINI BAJRAM PASA