Prije tačno 20 godina,  27.februara 1993. godine, iz voza 671, u stanici Štrpci, izvedeno je dvadeset putnika, od kojih su  osmorica bili državljani Crne Gore, a koji su nedugo, nakon toga, mučki ubijeni.

strpci

Bošnjačka stranka podsjeća da okolnosti pod kojima se desio ovaj stravičan  zločin nikada nijesu do kraja rasvijetljene, a počinitelji i  nalogodavci, uglavnom su ostali van domašaja pravde, dok posmrtni ostaci većine žrtava još nijesu pronadjeni. Sudski proces koji je u Crnoj Gori vođen, povodom ovog slučaja, nije ni izbliza rasvijetlio okolnosti zločina, a kažnjavanje jednog njegovog učesnika, koji je već na slobodi,  bila je neadekvatna sudska satisfakcija za porodice i rodbinu nevinih žrtava. Takodje, vodja zločinačke grupe Milan Lukić, osudjen je u Hagu zbog drugog zločina, a povodom ovog u Štpcima nikada nije odgovarao. Takodje, oteti i ubijeni u Štrpcima bili su, uglavnom, jedini hranitelji svojih porodica, pa su one trebale biti zbrinute, na adekvatan način. Nažalost, to se nije desilo, što je još jedan dokaz odnosa institucija prema članovima unesrećenih porodica. Vidljivo je da se ovaj, kao i drugi zločini i žrtve sve više potiskuju u zaborav, da se njihova težina pokušava relativizovati, što očigledno govori da naše društvo nije u stanju da se suoči sa prošlošću. Podsjećamo da je, prije nekoliko godina, u Skupštini opštine Bijelo Polje jednoglasno donesena odluka da se izgradi spomen-obilježje  u ovom gradu, što se  ni do danas nije desilo, a što je takodje ilustracija odnosa nadležnih prema žrtvama ovog zločina. Podsjećamo, takodje, da se tih godina kada se desio zločin nad nedužnim civilima u Štrpcima, u samoj  Crnoj Gori, bile su i deportacije bošnjačkih izbjeglica, etničko čišćenje pljevaljske Bukovice, i zlostavljana rukovodilaca SDA, logor  Morinj i nešto kasnije  Kaludjerski laz. Neprihvatljivo je da nijedan od  ovih zločina nije adekvatno  procesuiran. Sudski proces koji je vođen povodom ovog zločina bio je obična farsa, slično onim procesima koji su bili u vezi sa zločinom deportacija i etničkim čišćenjem pljevaljske Bukovice. Bošnjačka stranka i bošnjački narod,  nikada neće zaboraviti ove zločine, a podsjećanje na njih je i opomena da se država Crna Gora mora suočiti sa prošlošću I adekvatnije ponijeti prema njihovom sudskom procesuiranju i kažnjavanju, te se sa više brige i pažnje posvetiti se  porodicama stradalih u ovim zločinima.

Medija tim Bošnjačke stranke

13 Responses

 1. ale

  sve je ovo dobro ali zasto nisu predstavnici BS(predsednistvo. forum mladih, forum zena itd..) posjetili spomen obalezje ili nije napravljen skup povodom godisnjice ovog zlocina. Mogli ste makar u medijima ovo reci . I molim Vas nemojte vise Sulja pustati da daje izjave , izgleda da je izgubio osjecaj ciji je predstavnik. Rafete , pritegni malo ljude oko sebe.

  Komentariši
  • admin

   Bili su predstavnici BS-a, čak većina prisutnih su naši članovi članovi. U prvom redu je bio dr Nedžad Drešević, predsjednik OO Podgorica i član Predsjedništva. Nijesmo htjeli da politizujemo ovaj datum kao što neki to čine. Selam

   Komentariši
 2. ruvas

  Vecina prisutnih su clanovi i prijatelji Foruma Bosnjaka..a ne BS, . nazalost. a trebali su biti tu i predstavnici nacionalnih stranaka. nije to nikakva politizacija vec sjecanje..i treba imati hrabrosti pa se zajedno sjetiti na zrtve, izgleda toga fali..nekima, ako pored partija koje imaju i novac i infrastrukturu jedna NVO mora da organizuje ovakve stvare, onda se zapitajte dje ste.

  i Nedzad Dresevic koliko znam clan Foruma, tako da zvanicnih predstavnika nije bilo.

  i nije ih bilo ni na obiljezavanju 11.jula.

  Komentariši
 3. ale

  Ipak mislim da je nasa partija trebala imenom i prezimenom biti prisutna.
  to je moje misljenje. Nasi poslanici i predsjednik mislim da su oni morali biti tu i staviti svoj pecat. Ipak su oni nasi predstavnici u politickom i javnom zivotu.
  Nemojte me pogresno shvatiti, ja sam clan BS i bojim se da nasi sunarodnici ne izvuku pogresan zakljucak, jer to nasi dusmani mogu zloupotrijebiti, a ima ih puno koji manipulisu nasim narodom. Selam

  Komentariši
 4. admin

  Vaš svaki komentar je objavljen, provjerite malo bolje. A što se tiče autentičnosti, ona je nedvosmisleno potvrđena na prethodnim izborima koji su bili nakon emisije koju vi pominjete, pa sviđalo se to vama ili ne, to je činjenica koju niko ne može da opovrgne pa ni vi. Sellam i sve najbolje

  Komentariši
 5. bosnjak a stranac

  sdmin svi bili za vas zato sto se pominjali sve te stvari .cim ste dobili fotelje i stomaci poceli da vam se sire onda je druga prica .milo malo para a vi zaboravite za sta se borite.ono sto je muftija zukorlic govorio sve covek upravu

  Komentariši
 6. aky

  Posle 20 godina ukazuje se prilika za ujedinjenje bošnjačkog naroda i nije ni vrijeme, a ni prilika ovakvog razmišljanja. Ujedinjenje Bošnjaka je jedini način da se nešto i postigne, a to se može učiniti samo ukoliko imamo naše ljude na mjestima odlučivanja. Nije Crna Gora država jednog naroda, tu smo i mi, Bošnjaci koji itekako zaslužujemo da učestvujemo u kreiranju politike i tako poboljšamo naš status.

  Komentariši
 7. selam

  Da, ja sam Bošnjak! Nakon 20 godina mogu ponosno da kažem ko sam. Nakon 20 godina ja uspravno stojim.
  Da, ja sam Bošnjak! Onaj koji svaki novi dan vidi kao novu šansu za bolje sjutra.
  Dobio sam nacionalno ime, svoj jezik, svoje nacionalno obilježje. Hvala ljudima iz Bošnjačke stranke koji su mi ovo omogućili.

  Komentariši
 8. realno

  Ne znam kojeg Bošnjaka Rafet nije saslusao i pomogao mu koliko je god to bilo u njegovoj moći. A Bošnjaci i Bošnjačka stranka nisu zaboravili ni Štrpce, ni deportaciju, niti Bukovicu, jer to se ne zaboravlja. Pogledajte malo bolje diskusije poslanika BS, a koje se tiču pravosudja i tužilaštva. Nikad se nisu nikome prećutali ovi stravični zločini počinjeni našem narodu, već su uvijek podsjećali-da se ne zaboravi i da konačno krivci odgovaraju pred nadležnim organima i pred potomcima žrtava. Datumi kao što je ovaj, nažalost, u Crnoj Gori služe za promociju, ličnu ili partijsku, a ne saosjećanjem sa porodicama žrtava. Da su svi funkcioneri BS bili uz predstavnike Foruma Bošnjaka i taj gest bi većina medija ispolitizovala i pogrešno prezentovala.

  Komentariši
 9. ale

  E moj Germanac lako je svoje kritikovat, al bilo bi posteno da Vi potomci genocida u Sahovicima koji ste po svijetu malo pomognete BS-ci da ojaca do te mjere da se nebi nikada vise Sahovici ponovili.
  Naravno, BS ce se uvjek boriti da se svi genocidi u CG (a bilo ih je 7 nad Bosnjacima) nazovu svojim imenima i da se izucavaju u skolama . Naravno da i BS ima svojih slabosti ali se nadam da ce zadrzati dobar kurs.
  Kad smo kod genocida, da Vas ipoznam da se u utorak (5 mart) obeljezava 100 godina od genocida nad Bosnjacima Plava i Gusinja. Tom prilikom ce se klanjati Dzenaza, pa bujrum omasovite ovaj skup.

  Komentariši
 10. ruvas

  bio sam prisutan, i na obiljezavanju 11 jula u pg, i sada kada se obiljezavalo dvadeset godina od Strbaca. nije bilo Bosnjacke stranke, odnosno njenih zvanicnih predstavnika. ..ako je njima bitno to sto ce mediji pisati o njima, onda su oni misljeni, ali iskreno milsim da nijesu smjeli bit. ali ima ko fala Bogu da obiljezi razne dogadjaje koji se ne smiju zaboaviti…ako je BS STRAHDA IH KONE VIDI , NE MORAJU …

  Komentariši
 11. ruvas

  pitajte njega, bio je kao clan Foruma. kao i uvijek sto dodje. jedino Nedzad. ovima drugima j prece da odu da vide kako se Ceci Arkanovoj dodjeljuje OSKAR..nedje upravo tih dana kada je bilo 20 godina od Strbaca. E moji Bosnjaci…demagogija i strah ce Vas ubit:)

  Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published.