Prije tačno 20 godina,  27.februara 1993. godine, iz voza 671, u stanici Štrpci, izvedeno je dvadeset putnika, od kojih su  osmorica bili državljani Crne Gore, a koji su nedugo, nakon toga, mučki ubijeni.

strpci

Bošnjačka stranka podsjeća da okolnosti pod kojima se desio ovaj stravičan  zločin nikada nijesu do kraja rasvijetljene, a počinitelji i  nalogodavci, uglavnom su ostali van domašaja pravde, dok posmrtni ostaci većine žrtava još nijesu pronadjeni.

Sudski proces koji je u Crnoj Gori vođen, povodom ovog slučaja, nije ni izbliza rasvijetlio okolnosti zločina, a kažnjavanje jednog njegovog učesnika, koji je već na slobodi,  bila je neadekvatna sudska satisfakcija za porodice i rodbinu nevinih žrtava. Takodje, vodja zločinačke grupe Milan Lukić, osudjen je u Hagu zbog drugog zločina, a povodom ovog u Štpcima nikada nije odgovarao.

Takodje, oteti i ubijeni u Štrpcima bili su, uglavnom, jedini hranitelji svojih porodica, pa su one trebale biti zbrinute, na adekvatan način. Nažalost, to se nije desilo, što je još jedan dokaz odnosa institucija prema članovima unesrećenih porodica.

Vidljivo je da se ovaj, kao i drugi zločini i žrtve sve više potiskuju u zaborav, da se njihova težina pokušava relativizovati, što očigledno govori da naše društvo nije u stanju da se suoči sa prošlošću.

Podsjećamo da je, prije nekoliko godina, u Skupštini opštine Bijelo Polje jednoglasno donesena odluka da se izgradi spomen-obilježje  u ovom gradu, što se  ni do danas nije desilo, a što je takodje ilustracija odnosa nadležnih prema žrtvama ovog zločina.

Podsjećamo, takodje, da se tih godina kada se desio zločin nad nedužnim civilima u Štrpcima, u samoj  Crnoj Gori, bile su i deportacije bošnjačkih izbjeglica, etničko čišćenje pljevaljske Bukovice, i zlostavljana rukovodilaca SDA, logor  Morinj i nešto kasnije  Kaludjerski laz.

Neprihvatljivo je da nijedan od  ovih zločina nije adekvatno  procesuiran. Sudski proces koji je vođen povodom ovog zločina bio je obična farsa, slično onim procesima koji su bili u vezi sa zločinom deportacija i etničkim čišćenjem pljevaljske Bukovice.

Bošnjačka stranka i bošnjački narod,  nikada neće zaboraviti ove zločine, a podsjećanje na njih je i opomena da se država Crna Gora mora suočiti sa prošlošću I adekvatnije ponijeti prema njihovom sudskom procesuiranju i kažnjavanju, te se sa više brige i pažnje posvetiti se  porodicama stradalih u ovim zločinima.

Medija tim Bošnjačke stranke