Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Rafet Husović i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, zajedno sa Reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem,  bili su gosti novoizabranog Reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

MUSTAFIC, HUSOVIC I FEJZIC KOD REISA KAVAZOVICA

MUSTAFIC, HUSOVIC I FEJZIC KOD REISA KAVAZOVICA

Husović i Mustafić su čestitali imenovanje reisu Kavazoviću i istakli da je veoma važno da Islamska zajednica u BiH bude institucija koja će na pravi način odgovoriti potrebama vjernika, doprinosti stabilnosti i prosperitetu i biti u dobrim odnosima sa islamskim zajednicama u regionu, kao i sa drugim vjerskim zajednicama.

Reis Kavazović je zahvalio na čestitkama i iskazao puno poštovanje za rezultate koji Bošnjaci u Crnoj Gori  postižu na političkom, kulturnom i vjerskom planu.

-Vaše opredjeljenje da aktivno učestvujete u političkom životu i budete u institucijama države Crne Gore i da tako ostvarujete svoja prava, veoma su važni jer su Bošnjaci autohtoni narod, koji treba da gradi svoju budućnost  u razumijevanju i suživotu sa drugim vjerama i narodima, i ovdje u BiH i kod vas u Crnoj Gori i svugdje u regionu- kazao je Kavazović.

Kavazović je naglasio i da je veoma važno da je Islamska zajednica u Crnoj Gori izgradila puno jedinstvo, unutar sebe i medju vjernicima i  što je to  primjer koji donosi dobre rezultate, te da će iz Sarajeva imati punu podršku na tom putu.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović i potpredsjednik Parlamenta Suljo Mustafić imali su susret i sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, gdje je razgovarano o daljem unaprijedjenju medjusobnih odnosa.

HUSOVIC I MUSTAFIC KOD IZETBEGOVICA

HUSOVIC I MUSTAFIC KOD IZETBEGOVICA

U razgovoru je potecirano jačanje veza na političkom  ekonomskom, privrednom, obrazovnom i kulturnom planu dvije države.

Iskazana je puna posvećenost ostvarivanju reformskih i demokratskih procesa na putu  približavanja Evropskoj uniji, te daljoj stabilizaciji regiona.

Naglašeno je da je Crna Gora, kao stabilna viševjerska i višenacionalna država,  kroz rezultate koje ostvaruje u evro-atlanskim integracijama veoma dobar primjer za cijeli region .

Husović i Mustafić posjetili su i   Regionalni centar turske novinske agencije „Anadolija“ i razgovarali sa direktorom agencije Omerom Četrešom.

 

Medija tim