Kemal Zoronjić

Kemal Zoronjić

Izjava predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, koja je šokirala demokratsku javnost, a posebno isprovocirala Bošnjake čitavog regiona, da u Srebrenici nije počinjen genocid već teški zločin (pravdajući svoj stav zaključkom Skupštine Srbije), sigurno ne vodi pomirenju, razumijevanju,  i unaprijedjenju dobrosusjedske regionalne saradnje, uslova stabilnosti Zapadnog Balkana.

Jedan evropski orijentisan predsjednik, kakvim se sada predstavlja predsjednik Nikolić, ne bi sebi smio dozvoliti jedan takav propust, samim tim što Evropska unija po tom pitanju ima jasan stav, svima nama dobro poznat, “da je u Srebrenici počinjen genocid i zločin protiv čovječnosti”.

Naravno da Nikolićev stav ne može dovesti u pitanje presudu Međunarodnog suda pravde baziranu na dobro poznatim i pravno dokumentovanim činjenicama, ali svakako jeste bacanje prašine u oči demokratskoj javnosti, čime se lako može dovesti u pitanje proces pomirenja medju narodima i državama regiona..

Demokratski svijet je osudio Nikolićevu izjavu, a sve zemlje regiona, izuzev Crne Gore,  bojkotovale su njegovu inauguraciju u znak protesta njegovim, u zadnje vrijeme, datim izjavama kojima je pokazao da i dalje čvrsto stoji na stavovima velikosrpske agresivne i ekspanzionističke politike,  iz 90-ih godina,  prošlog vijeka na kojima je izgradio svoju političku karijeru.

Da li je bojkot regionalnih lidera inauguraciji novoizabranog predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića jedini i pravi način da se iskaže neslaganje sa njegovim stavovima i izjavama, pokazaće vrijeme. Nikolić ostaje predsjednik Srbije sve dok narod tako bude htio, a odluka naroda u Srbiji se se treba i mora poštovati.

Na kraju, ipak,  za očekivati je da u vremenu koje je pred nama, predsjendik Nikolić promijeni kurs i bude istinski evropski političar, a Srbija nastavi da sprovodi neophodne reforme i dobrosusjedsku politiku, koja jedino vodi ka evropskim integracijama.

Kemal Zoronjić, član predsjedništva BS