Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Almer Kalač i predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović su danas u Podgorici kao predstavnici manjinskih partija u Crnoj Gori održali sastanak sa Jonasom Joanssonom, šefom Divizije za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove i Mitjem Drbničem, šefom delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Almer-slika (1)

Cilj ovog susreta je participacija manjinskih stranaka u vlasti, položaj manjinskih partija i naroda, kao i njihova uloga u društvenom i političkom životu Crne Gore.  Na sastanku je istaknuto da zbog nemilih događaja iz 90-tih,  pristup Evropskoj uniji, a naročito NATO alijansi je od krucijalnog značaja i da za to ne postoji alternativa.

Poslanik Kalač je istakao problem nezaposlenosti, naročito u sredinama gdje žive manjinski narodi. Takođe je naveo da se Bošnjačka stranka zalaže za Sandžak kao prekograničnu regiju, bez prekrajanja granica, ali sa slobodnim protokom ljudi, roba i kapitala. Prema riječima Kalača, naročito je važno da se država ekonomski razvija kako bi se zaustavile migracije stanovništva, naročito manjinskih naroda.

Na sastanku je istaknuta dobra saradnja manjinskih partija u Crnoj Gori.

Klub poslanika BS